Geen categorie

‘Utrechtse’ Saenredam even terug in Utrecht

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Het schilderij is gedateerd en gesigneerd: Pieter Saenredam, deese st. Janskerk van Utrecht den 19 augusti 1655 gedaan.

Na 356 jaar keert het schilderij De noordelijke zijbeuk en de koorkapel van de Sint-Janskerk in Utrecht (1655) terug naar Utrecht. Het schilderij werd recent ontdekt op een veiling in Londen en bleek een werk van de Haarlemse schilder Pieter Jansz Saenredam (1597-1665). Vanaf vandaag, 28 juni, is het paneel drie maanden te zien in het Centraal Museum.

Dat dit werk bestond, werd al langer vermoed vanwege een voorstudie met de Sint-Janskerk op papier die in bezit is het Utrechts Archief. Kunsthandelaar Jan Six zag het schilderij op een veiling in Londen en na stilistisch en technisch onderzoek staat nu onomstotelijk vast dat het werk door Saenredam is geschilderd.

Jan Six: “Dit tot nog toe onbekende werk voldoet aan praktisch alle eisen van een meesterwerk. Het is in een fantastische staat, het heeft een intrigerende perspectiefwerking en de schilder gebruikte een intens, maar subtiel kleurgebruik. Het werk toont goed aan dat Saenredam een unieke positie innam in de zeventiende eeuw. Je zou kunnen stellen dat hij een van de ‘modernste’ kunstenaars van zijn tijd was.”

Liesbeth M. Helmus, conservator Oude Kunst van het Centraal Museum toont zich eveneens enthousiast. “Een dergelijke ontdekking is uiterst zeldzaam. Het schilderij is gesigneerd, gedateerd en Utrechts. Het is een ‘missing link’ in het oeuvre, en bovendien een prachtig schilderij.” Het werk is tijdelijk te zien, samen met Saenredams Sint Antoniuskapel in de Sint Janskerk te Utrecht (1645), uit de collectie van het Centraal Museum. Het museum heeft verder nog één Utrechts kerkinterieur van Saenredam in de collectie: een interieur van de Mariakerk.

Het Utrechtse kerkinterieur van Saenredam is te zien van 28 juni t/m 18 september in Centraal Museum, Utrecht.


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share