Geen categorie

Op safari door een kunstpark

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Recensie

Een vliegtuig vliegt laag over, een man berijdt een schildpad en een olifant oefent op stelten. Een tocht langs de sculpturen op de openluchtbeeldententoonstelling Artzuid in Amsterdam is als een safari door een kunstpark. Ruim vijftig beelden, veelal met een aanzienlijk formaat, staan opgesteld in de omgeving van station Amsterdam Zuid.

Joost Conijn (1971), Vliegtuig. foto: Evert-Jan Pol.

Het is de tweede maal dat deze expositie, een initiatief van Cintha van Heeswijck, plaatsvindt. Van Heeswijck richtte in 2008 de stichting Artzuid op. Ze wilde de buurt waar haar kinderen opgroeien verlevendigen en tegelijkertijd het bijna 100 jaar oude stedelijk uitbreidingsplan van Amsterdam Zuid, van architect H.P. Berlage, onder de aandacht brengen. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken koos ze ervoor spraakmakende personen de beeldententoonstelling te laten samenstellen. In 2009 was dat Michiel Romeyn en dit jaar was het de beurt aan Jan Cremer.

Jan Fabre (1958), Searching for Utopia. Foto: Evert-Jan Pol.

Cremer haalt met zijn selectie herinneringen op aan het rijke handelsverleden van de stad Amsterdam ten tijde van de VOC en de WIC (West-Indische Compagnie). De Nederlanders hadden handelsposten in verschillende landen waaronder Ghana, Zuid-Afrika, Brazilië, Suriname, Curaçao, India, Indonesië, China en Japan. Cremer, zelf een afstammeling van een tabaksindustrieel, ging in deze landen op zoek naar kunstenaars die nog in de eigen traditie en geschiedenis van hun land werken. Maar hij koos ook westerse hedendaagse kunstenaars en enkele grote namen.

Subodh Gupta (1964), Et tu, Duchamp (links); Frederic Beaufils (1969), Terroir (rechts). Foto’s: Evert-Jan Pol.

Samen geven de getoonde sculpturen een fraai beeld van enkele decennia beeldhouwkunst. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld de installatie Heureka van Jean Tinguely (1925-1991). De Zwitserse kunstenaar was bekend om zijn werkende machines en ook Heureka doet het, elk heel uur. Maar ook de beelden van Jan Fabre (1958), Salvador Dalí (1904-1989) en vele anderen vormen een goede reden om naar Amsterdam Zuid af te reizen.

Salvador Dalí (1904-1989), Space Elephant. Foto: Evert-Jan Pol.

Wie alles wil zien, wacht een flinke wandeling. Een rustpunt is het informatiecentrum, waar enkele sculpturale houten banken erom vragen gebruikt te worden. En dat mag ook. Maar zoals bijna alle creaties op Artzuid, zijn ook de banken groot. Ze dienen beklommen te worden.

Artzuid, t/m 28 augustus, aan de Apollolaan, Minervalaan en de Zuidas in Amsterdam Zuid

Waardering: @@@@@@@@@@

Filmpje van de werkende installatie Heureka van Jean Tinguely: Tinguely

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share