Geen categorie

Het strafblad van Caravaggio

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Fragment uit een verslag van politieagenten over de arrestatie van Caravaggio wegens het misbruik van wapens. Foto met dank aan het Staatsarchief van Rome.

Michelangelo Merisi da Caravaggio, kortweg Caravaggio (1571-1610), staat inmiddels bekend als een grote meester. Maar de Italiaanse schilder kwam ook veelvuldig in aanraking met justitie. Het Staatsarchief van Rome wijdt momenteel een expositie aan deze kant van de beroemde kunstenaar.

Het archief toont een aantal documenten dat inzicht geeft in het tumultueuze leven van Caravaggio. Het gaat om politieverslagen en gerechtsdocumenten. Daaruit blijkt dat de schilder zich diverse malen moest verantwoorden tegenover de rechtbank.

Soms ging het daarbij om relatief lichte vergrijpen, zoals het dragen van een zwaard zonder vergunning, maar niet zelden had hij zijn arrestatie te danken aan geweldspleging. Zo werd hij op 19 oktober 1604 ingerekend omdat hij politieagenten had bekogeld met stenen.

De documenten gaan gedetailleerd in op Caravaggio’s aandeel in de dood van Ranuccio Tommassoni. Hij doodde de man tijdens een gevecht op 28 mei 1606. Sommige biografen hebben gesuggereerd dat het slachtoffer een liefdesrivaal was, maar uit de gerechtsdocumenten blijkt een geheel andere reden. De dodelijke ruzie zou het gevolg zijn geweest van een gokschuld.

De expositie in het Staatsarchief van Rome duurt tot en met 15 mei. Op de website van de BBC staat een uitgebreide samenvatting van de informatie uit de tentoongestelde documenten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share