Geen categorie

Vele grote namen op veiling Christie’s

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Nieuws

De veiling impressionistische en moderne kunst die morgen bij Christie’s Amsterdam plaatsvindt, bevat werk van vele grote namen. Zo brengt het veilinghuis het meesterwerk Maannacht III van Jan Sluijters onder de hamer. Dit schilderij is afkomstig uit de beroemde collectie van Johannes Esser. Uit dezelfde bron komt Chrysanthemum van Piet Mondriaan, dat ook wordt geveild.

Jan Sluiters (1881-1957), Maannacht III.

Johannes Esser (1877-1946) was niet alleen de grondlegger van de plastische chirurgie in Nederland maar ook een gepassioneerd kunstverzamelaar. In zijn Amsterdamse praktijk kreeg hij onder anderen George Hendrik Breitner en Jan Sluijters over de vloer. Op zijn beurt bezocht hij hun ateliers, waar hij in aanraking kwam met andere kunstenaars. Esser was niet bang te kopen van schilders die door velen verguisd werden om hun verwerpelijke nieuwlichterij. Christie’s brengt een kleine twintig werken uit zijn collectie onder de hamer.

Piet Mondriaan (1872-1944), Chrysanthemum.

Een daarvan is het olieverfschilderij Maannacht III, dat door Christie’s wordt aangeduid als ‘Super Sluijters’. Het rond 1911 gemaakte doek is deel van een serie die gezien wordt als sleutelstuk en hoogtepunt in Sluijters’ oeuvre. Nadat Sluiters dankzij het winnen van de Prix de Rome in Parijs het Fauvisme had leren kennen, onderging zijn stijl een radicale verandering die optimaal tot uiting komt in de stukken die hij tussen 1909 en 1911 maakte in Laren.

Piet Mondriaan schilderde omstreeks 1908 Chrysanthemum, een tweede hoogtepunt uit de Esser-collectie. De man die bekend zou worden om zijn geometrisch-abstracte werken, toonde op dit doek zijn gevoelige kant. Het geel van de chrysant, symbool voor een lang leven, wordt omgeven door blauw blad losjes neergezet tegen een rode achtergrond.

Deze en nog circa 170 andere werken – ook uit andere privé-verzamelingen – worden morgen geveild. Topstukken van onder anderen Willem Hendrik Mesdag, Isaac Israels, George Hendrik Breitner, Gustave de Smet, Carel Willink en Pyke Koch hopen dan een nieuwe eigenaar te vinden.

Update 17 november: Maannacht III van Jan Sluijters bracht 421.000 euro op, bijna tweemaal zoveel als verwacht. Mondriaans Chrysanthemum verdubbelde de verwachting bijna en bleek goed voor 193.000 euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share