Geen categorie

Honderdzestig jaar internationaal realisme

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Met een grote expositie besteedt Kunsthal Rotterdam aandacht aan het internationaal realisme. Ruim 150 schilderijen, sculpturen, foto’s en videowerken geven een goed overzicht van 160 jaar realistische kunst.

Eugène Buland, Flagrant délit (op heterdaad betrapt), 1893, olieverf op linnen, privécollectie, Berlijn.

De tentoonstelling laat zien hoe de werkelijkheid in de kunst werd en wordt weergegeven: op doek, in foto’s of als videoprojectie. Het realisme kent verschillende gezichten, zoals de Nieuwe Zakelijkheid, het magisch realisme en het hyperrealisme. Al deze stromingen komen aan bod in de Kunsthal. Behalve in stijl is er ook veel diversiteit in onderwerpen, zoals duidelijk wordt in de thematisch opgezette expositie. De bezoeker ziet portretten, landschappen en interieurs, maar ook stillevens.

Doordat de kunstwerken in thema’s zijn gegroepeerd komen de verschillen, maar ook overeenkomsten goed over. Zowel van Franz Radziwill (1895-1983) als van Daniël Spoerri (1930) is een stilleven te zien, maar het verschil in uitvoering had niet groter kunnen zijn. Magisch realist Radziwill schilderde zijn stilleven en Spoerri creëerde het zijne door een assemblage te maken van verschillende objecten.

Herbert Ploberger, Kaptafel, 1926, olieverf op hout, © Nalatenschap Ploberger, privéverzameling.

Het indrukwekkende overzicht omvat werk van talrijke internationaal gerenommeerde kunstenaars als Jean-François Millet, Edward Hopper en Duane Hanson en kwam tot stand in nauwe samenwerking met twee andere kunsthallen: Kunsthalle Emden en Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung in München. In de tentoonstelling is ook een aantal vooraanstaande Nederlandse kunstenaars vertegenwoordigd, onder wie Carel Willink en Rineke Dijkstra.

Feest der herkenning – Internationaal realisme, t/m 16 januari in de Kunsthal, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share