Geen categorie

Chinese expressie in Enschede

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Liu Xin Tao, 1968, Don't look back, 2007. Collectie Rijksmuseum Twenthe, bruikleen No Hero Foundation.

Hedendaagse Chinese kunst mag zich de laatste jaren in een groeiende belangstelling verheugen. Geen wonder daarom dat ook steeds meer Nederlandse musea daar aandacht aan besteden. Rijksmuseum Twenthe in Enschede toont de komende maanden werk van tien Chinese kunstenaars.

De expositie Red Storm toont circa dertig schilderijen uit de No Hero Foundation, een omvangrijke particuliere collectie, die het museum onlangs in bruikleen kreeg. De meeste kunstenaars waren nog niet eerder in een Nederlands museum vertegenwoordigd.

Hedendaagse kunst uit China heeft de afgelopen decennia een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Aanvankelijk maakten kunstenaars vooral ingetogen werk, maar de huidige generatie levert veel expressievere kunst af.

Een goed voorbeeld is het expressionistische Conversation van Li Songsong. Li baseert zijn werk op oude foto’s, in dit geval een afbeelding van een man en vrouw die een geanimeerd gesprek lijken te hebben. Door verschillende kleurvlakken te gebruiken, breekt hij het gemoedelijke tafereel af en maakt er een ietwat bevreemdende voorstelling van.

Een ander opvallend werk op de expositie is Don’t look back van Liu Xin Tao. Van een afstand lijkt het alsof het om een foto gaat. Dichterbij gekomen, zie je echter dat het wel degelijk een olieverfschilderij is, geheel opgezet in zwart-wit.

Red Storm, 5 september t/m 14 februari in Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share