Nieuwe entree Centraal Museum

Nieuws

Enkele bezoekers lopen nog richting de oude ingang, maar die is sinds vandaag niet meer in gebruik. De entree van het Centraal Museum in Utrecht is weer terug aan de straatkant, waar ze van 1921 tot 1999 ook zat.

Door: Evert-Jan Pol

De nieuwe entree van het Centraal Museum in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.

De nieuwe entree van het Centraal Museum in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Het nieuwe entreegebied grenst direct aan de 500 jaar oude kapel. Die ruimte biedt aan de frisse nieuwe museumwinkel met twee verdiepingen. De bovenste etage is ingeruimd voor boeken. De oude functie komt tot uiting in de oorspronkelijke bogen en zuilen.

De nieuwe museumwinkel. Foto: Evert-Jan Pol.

De nieuwe museumwinkel. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Nu de toegang weer terug is aan de Agnietenstraat, is het doolhofkarakter van het museum flink afgezwakt. Bezoekers hoeven zich niet meer af te vragen of ze nu links of rechts moeten. Er is nog maar één route, die een stuk logischer is.

De realisatie van de nieuwe entree is onderdeel van de herinrichting van het Centraal Museum, die in fases wordt uitgevoerd. Doel is verbetering van de bezoekersvoorzieningen en uitbreiding van de expositieruimte. Het voormalige entreegebouw is vanaf oktober het museumcafé. Dat ook toegankelijk is zonder entreebewijs en ná sluitingstijd.

Share