Geen categorie

Zaans Museum koopt Zaanse Monet

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Het Zaans Museum heeft voor ruim 1,1 miljoen euro het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van Claude Monet (1840-1926) gekocht. De beroemde Franse schilder maakte het kunstwerk tijdens zijn verblijf in Zaandam in 1871.

Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871, collectie Zaans Museum.
Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871, collectie Zaans Museum.

 

De Vereniging Rembrandt ondersteunde het Zaans Museum bij de aankoop van het schilderij. Door een schenking van vijftig procent van het aankoopbedrag legde de vereniging het fundament voor de duurste aankoop uit de geschiedenis van het museum.

Vandaag, 2 juni 2015, is het precies 144 jaar geleden dat Monet aankwam in Zaandam. Vier maanden lang verbleef hij daar met zijn vrouw en kind. Gedurende zijn verblijf schilderde Monet het Zaanse landschap, de molens, de rivier de Zaan en de houten huizen. Hij maakte er in totaal 25 Zaanse schilderijen. Aan vriend en collega Camille Pissarro schreef hij: “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.”

Met de aankoop van De Voorzaan en de Westerhem van Monet is het Zaans Museum na het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum het derde Nederlandse museum met een Zaanse Monet in de collectie. Volgens directeur Jan Hovers typeert het Zaanse werk van Monet het Hollandse landschap dat je eigenlijk alleen nog bij het Zaans Museum op de Zaanse Schans ziet.

Na een paar kleine restauraties krijgt het schilderij later dit jaar een plek in de vaste presentatie van het museum. Daarin is ook aandacht voor het verblijf van Monet en zijn gezin in de Zaanstreek en de andere schilderijen die hij daar maakte.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share