Recensies

De hondjes van de directeur

0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

Recensie

Onlangs paste ik een week lang op een hond en binnenkort mag ik opnieuw een hondje vermaken. Wellicht word ik – als kattenmens – ooit ook nog een echt hondenmens. Zeker wel een hondenmens, is Tiana Wilhelm, scheidend directeur van Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. Als afscheidscadeau kreeg ze van haar medewerkers een tentoonstelling boordevol honden.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Hans de Wit, Hond, 1977, collectie Museum Henriette Polak.

Nadat ze bijna vijftien jaar aan het roer stond van beide musea, die samen Musea Zutphen vormen, gaat Wilhelm eind dit jaar met pensioen. Zonder haar medeweten stelden haar medewerkers speciaal voor haar – en natuurlijk voor het publiek – de presentatie Lekker los samen. Deze bestaat uit hondjes uit de collecties van de musea. Naast kunst is de hond namelijk een andere grote liefde van de directeur.

“De collecties boden meer dan genoeg keuze”, schrijven de medewerkers in de inleiding. “Hier zijn, speciaal voor jou, de leukste, grootste, liefste, mooiste en misschien ook wel de oudste hondjes.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Martin Monnickendam, Voorstudie van het portret van Margot van Hasselt, ca. 1915, collectie Stedelijk Museum Zutphen.
Speelgoedhond, eerste helft 20ste eeuw, collectie Stedelijk Museum Zutphen.
Jo Spier, Ontwerpen voor kerstkaarten, ca. 1950/60, collectie Stedelijk Museum Zutphen.

Een van de oudste hondjes in de presentatie betreft een schets van Martin Monnickendam uit omstreeks 1915, met als merkwaardige titel Voorstudie van het portret van Margot van Hasselt. Heette de viervoeter zo? Had gekund natuurlijk, want menig dierenvriend geeft het eigen huisdier een menselijke naam. Uit een onderzoekje op het internet blijkt echter dat Monnickendam in hetzelfde jaar een groot portret van mevrouw Margot van Hasselt schilderde, waarop ook dit hondje figureert.

Lief is zonder twijfel de knuffel uit de eerste helft van de vorige eeuw. Hij ziet er nog goed uit voor zijn leeftijd, al is hem wel aan te zien dat er flink mee gespeeld is. Zijn knuffeldagen zijn voorbij; nu wordt hij nog vooral bewonderd. In een vitrine heeft hij gezelschap van hondjes van zilver, van hout, op penningen en op glas.

Lekker los – een ode aan de hond is een bonte verzameling trouwe viervoeters in uiteenlopende stijlen en van diverse materialen. De expositie is een attent cadeau aan de directeur, die na haar afscheid weer veel tijd kan doorbrengen met haar eigen trouwe metgezel. En voor andere hondenliefhebbers is de intieme presentatie zeker de moeite waard. En vergeet ook de hondjes in de vaste opstelling niet!

Lekker los – een ode aan de hond, t/m 29 januari 2023 in Museum Henriette Polak, Zutphen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %
Share