Geen categorie

Mondriaanhuis koopt 9 vroege Mondriaans

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Het Mondriaanhuis in Amersfoort heeft negen vroege werken van Piet Mondriaan gekocht. Het museum kon de werken komen dankzij financiële steun van van onder andere Vereniging Rembrandt en de gemeente Amersfoort. De nieuwe aanwinsten zijn vanaf 15 februari te zien in het museum, dat is gevestigd in Mondriaans geboortehuis.

Piet Mondriaan, Opklapbrug in een weiland, 1903, Mondriaanhuis, Amersfoort.

Het Mondriaanhuis had de werken al sinds 2010 in langdurige bruikleen van een erfgenaam van kunstverzamelaar Dr. J.F.S. Esser. Na overlijden van deze eigenaar dreigden ze voor het publiek verloren te gaan. Dankzij goed contact met de erven slaagde het museum erin de schilderijen en tekeningen definitief te behouden voor het Nederlands openbaar kunstbezit.

“Dat de aankoop van maar liefst negen werken is gelukt, is echt heel bijzonder”, vindt directeur Paul Baltus. “Wij zijn ontzettend blij dat ze, met alle steun die we hebben gekregen, voor eens en altijd in het Mondriaanhuis kunnen blijven. Zo kan iedereen van de unieke ontwikkeling van deze pionier van de abstracte kunst blijven genieten.”

Piet Mondriaan, Chrysant, ca. 1908, Mondriaanhuis, Amersfoort.

De negen werken maakten deel uit van een omvangrijke collectie Nederlandse kunst uit begin vorige eeuw, die in de jaren 1906-1912 werd bijeengebracht door huisarts, plastisch chirurg, schaakkampioen, zakenman én kunstverzamelaar Dr. J.F.S. Esser (1877-1946). Tot zijn patiëntenkring behoorden onder anderen de schilders Jan Sluijters en George Hendrik Breitner. Via hen kwam Esser ook met andere jonge, talentvolle kunstenaars in contact, onder wie Piet Mondriaan. Op het hoogtepunt bestond zijn verzameling uit 800 werken, waarvan 80 van Mondriaan.

De nu aangekochte schilderijen en tekeningen stammen uit de periode 1899-1908. In die jaren maakte Piet Mondriaan (1872-1944) nog figuratief werk. Zijn onderwerpkeuze was traditioneel: boerderijen, landschappen, dorpsgezichten, bloemen en portretten. Pas na zijn vertrek naar Parijs in 1911 ging hij abstracte composities maken.

Voor het museum kon de aankoop niet op een beter moment komen. De stad Amersfoort viert dit jaar namelijk de 150ste geboortedag van Piet Mondriaan. Dat doet ze met tentoonstellingen, theatervoorstellingen en andere activiteiten, die samen het Feest van de verbeelding vormen.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share