Geen categorie

Vaste expositie over koloniaal verleden in Tropenmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Het Tropenmuseum opent op 9 juni zijn nieuwe, vaste expositie Onze koloniale erfenis. Die laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd, en hoe mensen kolonialisme doorstonden. De nieuwe presentatie beslaat niet minder dan 1200 vierkante meter.

Zico Albaiquni, Ruwatan Tanah Air Beta; Reciting Rites in its Sites, Courtesy of the artist and Yavuz Gallery,

De tentoonstelling bevat zo’n vijfhonderd voorwerpen en kunstobjecten uit de uitgebreide collecties van het Nationaal Museum van Wereldculturen, waar het Tropenmuseum onderdeel van is, aangevuld met nieuwe, hedendaagse kunst. Centraal staan het Nederlandse koloniale verleden in Suriname en het Caraïbisch gebied en Indonesië en de doorwerking die dat verleden tot op vandaag de dag heeft. Denk aan ongelijkheid, racisme, uitsluiting en uitbuiting en ook aan onze diverse samenleving, cultuur, een gedeelde keuken, taal en muziek.

Fabiola Jean-Louis, Rewriting History.

Aan de hand van tien thema’s zoals expansie en handel, consumptie en productie, arbeid en uitbuiting, racisme en verzet, taal en religie gaat de expositie in op de koloniale werking en structuren. En laat zien hoe mensen in gekoloniseerde landen zich hier steeds tegen verzetten. Daarbij ligt de focus op hoop, verzet, veerkracht en creativiteit. Een team van conservatoren brengt momenteel historische voorwerpen, verhalen, kunstwerken, films en foto’s bijeen. Ook krijgt een aantal kunstenaars het verzoek speciaal voor de expositie werk te maken.

Met Onze koloniale erfenis wil het Tropenmuseum bijdragen aan bewustwording van de structuren en verhoudingen in de maatschappij die met kolonialisme zijn geïntroduceerd. En die doorwerken in vandaag de dag als het gaat om beeldvorming, taalgebruik. Om zo meer inzichtelijk te maken hoe kolonialisme de hedendaagse samenleving heeft vormgegeven.

Onze koloniale erfenis, vanaf 9 juni in het Tropenmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share