Geen categorie

Blacksad, kunst in stripvorm

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second
Tekening: Juanjo Guarnido.

Recensie

Stripalbums recenseer ik niet vaak op deze pagina’s. En als dat al gebeurt, gaat het om een boek over een kunstenaar. Voor de Frans-Spaanse stripserie Blacksad maak ik graag een uitzondering, want elk plaatje is een kunstwerk.

Tekst: Evert-Jan Pol

Tekening: Juanjo Guarnido.

Blacksad is een antropomorfische serie. Met andere woorden: alle personages zijn dieren met menselijke trekjes. De titelpersoon is John Blacksad, een zwarte kat die zijn geld verdient als privédetective. Hij lijkt op Amerikaanse filmspeurneuzen als Philip Marlowe in The Big Sleep en Sam Spade in The Maltese Falcon. De speurkat is net zo nors als zijn menselijke collega’s en ook hij treedt op als verteller van zijn eigen verhalen.

De sfeer van de stripreeks doet daardoor denken aan de film noir, een misdaadfilm, zoals eerder genoemde voorbeelden, waarin een cynisch hoofdpersoon zichzelf staande probeert te houden in een sombere grote stad. Blacksad zou je daardoor kunnen betitelen als een comic noir, met een chat noir (zwarte kat) in de hoofdrol.

De stripserie speelt zich af in het Amerika van de jaren 50. In het eerste deel, Ergens tussen de schaduwen, probeert Blacksad de moord op te lossen op een actrice met wie hij ooit de lakens deelde. De zoektocht brengt hem in de donkere krochten van de metropool. Het spannende scenario van schrijver Juan Díaz Canales houdt me geboeid van de eerste tot de laatste pagina.

En de tekeningen van Juanjo Guarnido maken dat Blacksad ver uitstijgt boven andere stripverhalen en uitgroeit tot verhalende beeldende kunst. De illustraties zijn zo sfeervol en overtuigend dat ze me probleemloos het verhaal in zuigen en me doen verlangen naar het New York van de jaren 50. Het is knap als een strip dat kan doen.

Tekening: Juanjo Guarnido.

De reeks bestaat inmiddels uit vijf delen, met elk een eigen kleur, dat in dat boek dominant is: zwart, wit, rood, blauw en geel. Het zwarte album, Ergens tussen de schaduwen, speelt zich grotendeels af in de avond en nacht. In het gele deel, Amarillo, zijn belangrijke rollen weggelegd voor een leeuw en een gele Cadillac Eldorado. Het witte album, Arctic-Nation, voert veel witte dieren op, zoals ijsberen, maar is zeer donker qua toon vanwege het thema racisme.

Door de onderwerpen en het vele geweld is Blacksad geen strip voor kinderen, maar veel geschikter voor de meer volwassen liefhebber. Die kan genieten van goede verhalen en werkelijke fantastische tekeningen. Ik zou ze stuk voor stuk aan de muur hangen. Blacksad is pure kunst in stripvorm.

Blacksad, Juan Díaz Canales (tekst) en Juanjo Guarnido (tekeningen), te koop bij de betere stripwinkel

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share