Geen categorie

Het wachten waard: mode voor verborgen kerken

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

De musea blijven dicht tot en met zeker 15 maart. Ooit gaan ze weer open en dan is er veel moois te zien. De komende tijd lichten we geregeld een expositie uit die volgens ons het wachten waard is. Vandaag: mode voor verborgen kerken in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Foto: Rebekka Mell.

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam  is direct na de lockdown de tentoonstelling Mode uit het Rijksmuseum in huis te zien. Die bestaat uit een verzameling negentiende-eeuwse kostuums uit het depot van het Rijksmuseum. Vrouwen en kinderen droegen dergelijke kleding als ze naar de schuilkerk gingen die op de bovenste etages van het museum huist.

De japonnen, mantels en kinderjurken zijn voor een groot deel nog niet eerder aan publiek getoond. Bezoekers kunnen deze mode bewonderen op een plek waar deze ook gedragen is.

De kledingstukken zijn gemaakt met kostbare stoffen en werden gedragen door vrouwen en kinderen uit de betere standen. Kleding was kostbaar, werd lang gedragen en steeds vermaakt naar de laatste mode. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de vormen, technieken en materialen en zo dus ook het modegevoel en de smaak van de 19e-eeuwse kerkbezoekers.

Foto: Rebekka Mell.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is tijdens de modetentoonstelling ook tijdelijk het huis van het jonge modemerk CRUÈL, opgericht door William Ampofo. Vier studenten van de mbo-opleiding Fashion Design van het ROC Amsterdam konden daar vandaag van start met hun stage.

Door de huidige coronamaatregelen lukt het veel mbo-studenten niet om een stageplek te vinden. Het museum besloot daarom de handen ineen te slaan met modeontwerper Ampofo en het ROC van Amsterdam. Het atelier biedt studenten een podium om tijdens hun opleiding op een bijzondere plek te werken en de thematiek van het museum te integreren in hun ontwerpen. De studenten werken toe naar een collectie geïnspireerd op het museum en de kostuums uit het Rijksmuseum.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder bevindt zich in het hart van de Amsterdamse binnenstad. Het bestaat uit twee gebouwen die zijn verbonden middels een ondergrondse doorgang. Op de zolder van het historische woonhuis is een compleet ingerichte huiskerk te vinden. Volgens het museum is de kerk het best bewaarde geheim van Amsterdam.

Mode uit het Rijksmuseum in huis, t/m 9 juli in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share