Recensies

Corona in de Stad, mooi tijdsdocument

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Recensie

Vanwege de coronacrisis zijn musea nog tot 1 juni gesloten. Tijdens de noodgedwongen sluiting zaten de meeste musea echter niet stil. Vele lieten het publiek online nader kennismaken met topstukken. Een enkeling stelde zelfs een digitale tentoonstelling samen. Amsterdam Museum riep mensen op hun ervaringen over corona in de hoofdstad in te zenden. De vele honderden bijdragen die het vervolgens ontving, zijn nu te zien in de actuele online expositie Corona in de Stad.

Tekst: Evert-Jan Pol

Foto van De Dam door Ruben Hanssen.

“Met Ralph en mij gaat alles goed, wij hebben de griep niet gehad. Het is hier overigens vrij erg, vooral onder ouderen en kinderen. De scholen zijn hier gesloten, maar slechts een paar studenten van de K.U. hebben het. Ik hoorde dat jullie er deze herfst mee te makken hadden, maar ik hoop dat het nu voorbij is en dat het goed gaat met jullie.”

Dit fragment komt uit een brief die in mei van dit jaar geschreven had kunnen zijn. De schrijfster verstuurde deze echter ruim een eeuw eerder. De Amerikaanse Myrthe studeerde in 1918 aan de Universiteit van Kansas, toen de dodelijke Spaanse griep om zich heen greep. De universiteit sloot in oktober van dat jaar de deuren en de studenten mochten de stad niet verlaten om verspreiding van het virus te voorkomen.

Fotocollage; Frank Schallmaier.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen, met dat verschil dat wij over modernere communicatiemiddelen beschikken, zodat we toch sociale contacten kunnen blijven onderhouden. In de ‘zaal’ Isolatie in de stad laten verschillende Amsterdammers zien hoe zij hun zelf-isolatie beleven. Zo maakte Kay van Bellen zoomportretten, verwijzend naar de app Zoom, waarmee mensen videoconferenties kunnen houden.

Zoomportretten door Kay van Bellen.

De bijdragen in de digitale tentoonstelling zijn verdeeld over tien virtuele zalen, met elk een eigen thema. De ‘zaal’ De stille stad is gevuld met foto’s van lege straten en pleinen in Amsterdam, een nogal onwerkelijk gezicht voor wie Amsterdam een beetje kent. En het nieuwe favoriete scrabblewoord Anderhalvemetersamenleving is de titel van weer een andere hoofdstuk. Met onder meer foto’s van mensen die op gepaste afstand toch contact met elkaar hebben.

Nu de musea tijdelijk gesloten zijn en straks slechts weer beperkt open mogen, zijn online exposities een uitkomst. En corona is dan uiteraard een heel toepasselijk en zeer actueel onderwerp. Doordat Amsterdam Museum Amsterdammers en anderen die de hoofdstad een warm hart toedragen, uitnodigde een persoonlijke boodschap in te zenden, ontstond er een zeer afwisselend overzicht van uitingen. Een overzicht dat blijft groeien, want zolang corona in de stad is, blijft het mogelijk bijdragen te leveren. Corona in de Stad is daardoor niet alleen amusant en boeiend, maar ook nog eens een mooi en indrukwekkend tijdsdocument.

Corona in de Stad, nu online te bezoeken

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share