Nieuws

Enorme insecten in Artis

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

In het vlinderpaviljoen in Artis zijn momenteel enorme insecten te zien, in de tentoonstelling Ode aan het insectArtis-fotograaf Ronald van Weeren portretteerde de afgelopen twee jaar honderden insecten en andere geleedpotigen. Zo verandert een ogenschijnlijk eenvoudige eendagsvlieg in een ingenieus wezen met grote ogen en een hard pantser.

Groene-zandloopkever-Cicindela campestris. Foto: Ronald van Weeren.

Op de foto’s in de tentoonstelling gaat geen detail verloren. Van Weeren gebruikte voor zijn foto’s een techniek uit de macrofotografie: focus stacking. Door een camera met macrolens op een vast punt te bevestigen en het onderwerp telkens een paar honderdsten van een millimeter te verschuiven, ontstaan foto’s die steeds nét op een iets ander punt zijn scherpgesteld. Door deze beelden vervolgens over elkaar heen te leggen, ontstaat een foto waarin alles scherp is. Een foto in de tentoonstelling bestaat al gauw uit zo’n honderd afzonderlijke opnamen. Hoe kleiner het onderwerp, hoe meer foto’s ervoor nodig waren.

Eendagsvlieg (Cloeon dipterum). Foto: Ronald van Weeren.

De tentoonstelling opent op een belangrijk moment. Naar verwachting neemt het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd af met nog eens veertig procent. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de toekomst van de natuur. Insecten zijn immers voedsel voor andere dieren en verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de bestuiving van zaadplanten waaronder ons voedsel.

Ronald van Weeren (1950) is al bijna twintig  jaar de  vaste Artis-fotograaf. Zijn foto’s zijn in elk Artis-tijdschrift te zien, onder meer in zijn vaste rubriek ARTIS in beeld. Zijn fascinatie voor insecten begon tijdens de vele kampeervakanties in zijn jeugd. Sinds 1991 schreef hij zo’n 25 artikelen over insecten en andere geleedpotigen.

Ode aan het insect, nog het hele jaar te zien in het vlinderpaviljoen in Artis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share