Geen categorie

Op reis naar Mars

0 0
Read Time:3 Minute, 32 Second

Recensie

Het boek The War of the Worlds van H.G. Wells uit 1898 beschrijft de invasie van de Aarde door Martianen, de bewoners van Mars. Tegenwoordig willen steeds meer mensen juist naar Mars om daar een kolonie te stichten. De tentoonstelling One Way Ticket to Mars in Kunsthal Kade gaat over de fascinatie voor de rode planeet.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Luke Jerram, Mars, 2019. Op de voorgrnd: Oude Spirituele Reiziger van Jan Fabre, uit 1979.

Van alle andere planeten in ons zonnestelsel spreekt Mars het meest tot de verbeelding. Toen de in Amersfoort gevestigde organisatie Mars One plannen bekendmaakte om een kolonie op Mars te stichten, meldden zich binnen korte tijd duizend gegadigden aan voor een enkele reis. In de tentoonstelling zijn korte video’s te zien van sollicitanten waarin ze vertellen waarom zij mee willen.

Automatiek met vloeibaar voedsel n de installatie En Toen van De Spullenmannen.

Hoe zal hun leven eruit zien op die verre vreemde planeet? Hoe en waar wonen ze bijvoorbeeld? Wellicht schetst de installatie En Toen van kunstenaarscollectief De Spullenmannen een aardig beeld. Dit is een kamer waarin de bezoeker zich heel even een astronaut kan wanen. Het vertrek is voorzien van een bed, een tafel met daarop een computer, een verticale moestuin en een automatiek vol vloeibaar voedsel. In zeer uiteenlopende smaken, zoals boerenkool, stroopwafel en patatje kapsalon.

Er mag steeds slechts één bezoeker naar binnen. Die in de simulator even net zo geïsoleerd is als toekomstige kolonisten. De bewoners zullen daar de eerste jaren namelijk niet heel veel gezelschap hebben. Doordat het een smalle kamer is, kan er een opgesloten gevoel optreden. De installatie is daarom niet aan te raden voor mensen die moeite hebben met kleine ruimtes.

Geen enkel persoon heeft nog voet gezet op de bodem van Mars. Wel is er al een kunstwerk aanwezig. In 2003 bevond zich aan boord van de sonde Beagle 2 een Dot painting van Damien Hirst. NASA verloor enige tijd het contact met het onbemande ruimtevaartuig, maar begin 2015 bleek dat het wel degelijk op Mars geland was. Volgens Damien Hirst zouden marsmannetjes zijn werk waarderen. “Als ze ogen hebben, vinden ze het mooi”, zei hij zonder enige vorm van valse bescheidenheid. Een andere versie van het schilderij maakt deel uit van de expositie.

Een reis naar Mars duurt acht maanden en zolang er op de planeet nog geen raketbasis staat, is er geen weg terug. Heimwee ligt dan al snel op de loer. Kunsthal Kade vroeg een aantal mensen wat ze mee zouden nemen om dat gevoel te verminderen. De zesjarige Ids wist het wel: zijn knuffel Apie moet zeker mee.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Model van de Europese Marswagen Rosalind Franklin, tegen de achtergrond van een panoramisch beeld van Mars.
Olphaert den Otter,Tondo Marte, 2019.

Wat veel mensen – en met name Nederlanders – op Mars vast zullen missen, is de zee. Want die is daar de grote afwezige. Maar misschien kan de audiovisuele installatie Heimweh van kunstenaar Henk Stallinga mee. Deze bestaat uit twaalf beeldschermen die de branding aan de kust laten zien en horen.

Iedereen die van sciencefiction houdt en misschien weleens fantaseert over verre planeten mag deze expositie niet missen. Je leert de mysterieuze planeet iets beter kennen en je kunt er zelfs mee op de foto. In opdracht van Kunsthal Kade maakte de Britse kunstenaar Luke Jerram namelijk een kolossale lichtgevende marsbol met een diameter van zes meter. Die maakt enorme indruk in de grote tentoonstellingszaal.

In het atelier kunnen kinderen na bezoek aan de tentoonstelling een ruimtepak ontwerpen. Je moet er natuurlijk wel een beetje leuk uitzien op Mars.

Zal de mens Mars ooit daadwerkelijk bereiken? De tijd zal het leren. In Kunsthal Kade kom je in ieder geval al heel dichtbij. Je kunt er de rode planeet bijna aanraken.

One Way Ticket to Mars, t/m 12 januari 2020 in Kunsthal Kade, Amersfoort

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share