Geen categorie

Bijna 4 ton voor Javaanse danser van Isaac Israels

0 0
Read Time:57 Second
Isaac Israels, Raden Mas Jodjana.

Een schilderij van Isaac Israels is bij Venduehuis Den Haag geveild voor 390.000 euro. Het gaat om een portret van de Javaanse prins Raden Mas Jodjana als danser.

De in Djokjakarta geboren Raden Mas Jodjana was via beide ouders verwant aan het vorstenhuis. Isaac Israels (1865-1934) ontmoette hem vermoedelijk in 1916, toen de prins een klassieke hofdans opvoerde tijdens een benefietavond. Israels en de adellijke Javaan werden vrienden. De schilder vervaardigde vele portretten van Jodjana, die op zijn beurt schilderles nam bij Israels.

Chris Vellinga, specialist Indonesische schilderkunst van het Haagse Venduehuis, weet dat Raden Mas Jodjana de portretten die Israels van hem maakte, niet mooi vond. “Jodjana zag nog niet in dat bijvoorbeeld een gezicht uit een samenstelling van kleuren kon worden opgebouwd, in plaats van alleen bruin. Door de omgang met Israels heeft hij kleurcombinaties en kleureffecten leren kennen.”

Het olieverfschilderij heeft een manshoog formaat van 174 bij 97 centimeter. Het veilinghuis maakte niet bekend wie de koper is, maar wel dat de Raden Mas Jodjana een museale bestemming krijgt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share