Geen categorie

Beurs van Berlage toont kleinste kunstwerken ter wereld

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

De Nachtwacht op een pompoenpit en een windmolen van slechts 1,8 millimeter zijn enkele van de minuscule werkjes die momenteel in de Beurs van Berlage te zien zijn. De tentoonstelling Micro Art Amsterdam bestaat uit de kleinste kunstwerken ter wereld.

De Nachtwacht door Hasan Kale. © Twycer / www.twycer.nl.

De expositie bevat werk van kunstenaars Mykola Syadristy (1937) en Hasan Kale (1959). Mykola werkt veel met edelmetalen en pitten van vruchten – zo ook voor de kleinste windmolen ter wereld, opgebouwd uit ruim 200 onderdelen en gemaakt van goud. Kale schildert op voorwerpen uit ons dagelijks leven, zoals een rijstkorrel, spijker of scheermes.

De werken zijn met het blote oog bijna niet te zien en bezoekers krijgen dan ook een vergrootglas mee. Sommige zijn zelfs alleen door een microscoop goed zichtbaar.

Creatie van Mykola Syadristy. © Twycer / www.twycer.nl

Mykola maakte de afgelopen decennia ruim honderd miniatuurkunstwerken met behulp van chirurgische instrumenten. Tien creaties van de Oekraïense kunstenaar staan in het Guinness Book of World Records als de kleinste kunstwerken ter wereld. Drie daarvan zijn te zien tijdens de tentoonstelling: de microscopisch kleine windmolen, de handtekening van Mykola op de punt van een haar en een roos van ragfijn gouddraad in een uitgeholde haar. Laatstgenoemde was een cadeau aan zijn vrouw.

Mykola filmde in de jaren 70 met welke instrumenten en op welke manier hij de roos heeft gemaakt. Bezoekers kunnen deze film in verschillende talen bekijken tijdens de tentoonstelling. Andere opvallende werken van de Oekraïense kunstenaar zijn het schip van Columbus en een driedimensionaal portret van Rembrandt gemaakt uit een pit van een sleedoorn.

Werk van Hasan Kale. © Twycer / www.twycer.nl

Kale viert dit jaar zijn 25ste jubileum als schilder van miniatuurschilderijen. Hij maakt gebruik van onverwachte ondergronden, zoals een rijstkorrel, spijker, scheermesje of oreo-koekje. De Turkse kunstenaar werkte de afgelopen anderhalf jaar aan micro-uitvoeringen van de Nachtwacht. Hij schilderde dit wereldberoemde schuttersstuk op een pompoenpit, de binnenkant van een schelp, de bovenkant van een luciferdoosje en de doorsnede van een stukje twijg. Ook maakte hij microscopisch kleine portretten van de Nederlandse koninklijke familie.

Micro Art Amsterdam, t/m 31 december in de Beurs van Berlage, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share