Geen categorie

Jong gekleed, oud gedaan

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Aan iemands outfit viel in de Zuiderzeetijd heel wat af te lezen. Kleding gaf bijvoorbeeld informatie over de leeftijd, de huwelijkse staat en de woonplaats van de drager. De reizende tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan, momenteel te zien in het Zuiderzeemuseum, geeft inzicht in de verschillende kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die er leefden.

Kinderkleding uit de collectie van het Huizer Museum.

Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in het Zuiderzeegebied. Elke regio kende voor verschillende levensfases haar eigen klederdrachten, gebruiken en rituelen. In de ene plaats werden baby’s stevig ingebakerd, in de andere knipte men het haar af van meisjes als zij de huwbare leeftijd bereikten of droegen vrouwen een zwarte huik tijdens de rouw.

De tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan neemt de bezoeker mee op reis naar verschillende plaatsen, zoals Huizen, Dokkum, Spakenburg en Wieringen. En laat stukken zien als een Huizer hoedje met struisvogelveer, een Urker baadje en een Marker bruidsrijglijfje met zeven rozen.

Via een touchscreen is bovendien een digitaal archief te bekijken, met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten. Op de website Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog uitgebreid met artikelen, boeken en aanvullend fotomateriaal.

Foto uit de collectie van het Huizer Museum.

Jong gekleed, oud gedaan is een initiatief van vijf musea uit het Netwerk Zuiderzeecollectie. De tentoonstelling reist tot en met juli 2019 langs zes musea uit dat netwerk.

Netwerk Zuiderzeecollectie is een samenwerkingsverband van 22 organisaties die erfgoed van de Zuiderzee beheren. Het heeft als doel het (digitaal) vertellen van het verhaal over de Zuiderzee. Het netwerk maakte ook de reizende tentoonstelling Boten bij de vis, vanaf 10 maart te zien in Museum ’t Fiskershúske.

Jong gekleed, oud gedaan, t/m 4 maart in het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen en daarna van 14 juli t/m 8 september in Museum Spakenburg, van 17 november 2018 t/m 12 januari 2019 in Museum Dokkum, van 19 januari 2019 t/m 17 maart 2019 in Stadsmuseum Harderwijk en van 25 mei 2019 t/m zondag 21 juli 2019 in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont, Hippolytushoef

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share