Geen categorie

Documentaire over totstandkoming expositie Hermitage

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage lokte al vele bezoekers (in de eerste twee maanden al honderdduizend) naar Hermitage Amsterdam. Zij zagen daar 63 schilderijen van Nederlandse zeventiende-eeuwse kunstenaars, voor het eerst in 250 jaar weer even terug in het land van herkomst. De vierdelige documentaire Hollandse meesters retour laat zien hoe de expositie tot stand kwam.

Dirck van Baburen, Concert, 1623 © State Hermitage Museum, Sint Petersburg.

De serie volgt Cathelijne Broers, directeur van Hermitage Amsterdam, een museum zonder vaste collectie en zonder subsidie. Alle tentoonstellingen bestaan uit werken van de wereldberoemde grote broer in Sint Petersburg. Broers reist daarom geregeld op en neer tussen Amsterdam en die Russische stad.

Een tentoonstelling met een selectie uit de grote collectie Nederlandse schilderijen uit de Gouden Eeuw stond al heel lang op het wensenlijstje. Na jaren vragen, smeken en lobbyen slaagde Broers er eindelijk in die droom waar te maken.

Cathelijne Broers. Foto: Robin de Puy.

In de documentairereeks ziet de kijker haar onderhandelen en overleggen met onder anderen Mikhail Borisovich Piotrovsky en Irina Sokolova, respectievelijk directeur en conservator van de Hermitage. Zijn zij te spreken over de plannen voor de tentoonstelling? Krijgt Broers al haar ambitieuze plannen er door en wat is daarvoor nodig?

Ook in Nederland moet het nodige gebeuren. Met slimme en inventieve persmomenten moeten Broers en haar team ervoor zorgen dat het publiek straks toestroomt. Ze heeft daarnaast nog veel grotere plannen voor haar tentoonstelling en zoekt daarvoor de samenwerking met andere grote musea in Nederland. Zijn ook zij bereid om topstukken voor deze bijzondere tentoonstelling uit te lenen? Hoe richt je een tentoonstelling met zoveel unieke topstukken eigenlijk in? Hollandse meesters retour geeft een kijkje achter de schermen in de internationale museale wereld.

Hollandse meesters retour, vanaf vandaag, dinsdag 13 februari om 20.45 uur bij Avrotros op NPO 2

Hollandse Meesters uit de Hermitage, t/m 27 mei in Hermitage Amsterdam

Zie ook: Russische Hollandse meesters weer even thuis

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share