Geen categorie

Museum Flehite koopt gouache Van Wittel

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Museum Flehite heeft zijn collectie uitgebreid met de gouache Gezicht op Amersfoort van Caspar van Wittel (1653- 1736). Het werk is vanaf vandaag te zien. In het kader van de aankoop is het Amersfoortse museum komende zondag, 26 november, gratis toegankelijk.

De in Amersfoort geboren Caspar van Wittel, ook wel bekend onder zijn veritalianiseerde naam Gaspare Vanvitelli, vertrok na een leertijd bij Matthias Withoos op 21-jarige leeftijd naar Italië. Daar maakte hij naam als schilder van stadsgezichten. Van Wittel wordt in Italië gezien als de grondlegger van de veduta, een zeer gedetailleerd stadsgezicht.

Van Wittel schilderde het Gezicht op Amersfoort rond 1712, toen hij al jaren in Rome woonde. Er zijn schetsen bekend met eenzelfde voorstelling in een collectie in Napels. Het is nog onduidelijk of Van Wittel deze schetsen in Italië maakte, of nog in Amersfoort.

Wethouder Bertien Houwing onthult Gezicht op Amersfoort van Caspar van Wittel.

De voorstelling toont een aantal waarheidsgetrouwe elementen zoals de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk. Een landhuis links was waarschijnlijk een huis elders in de stad, dat Van Wittel om compositorische redenen langs de oever van de Eem positioneerde. Gezicht op Amersfoort is samen met Gezicht op Hoorn uitzonderlijk binnen zijn verder uitsluitend Italiaanse stadsgezichten.

Van Wittel liet zich naar alle waarschijnlijkheid inspireren door de Nederlandse architectuurschilderkunst, zoals beoefend door kunstenaars als Pieter Saenredam en Gerrit Berckheyde. Hij kan worden gezien als schakel tussen de zeventiende-eeuwse Nederlandse en de achttiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Zijn werk kwam terecht bij voorname Italiaanse families en adellijke heren uit Engeland, die op hun reizen naar Italië veel van zijn stadsgezichten kochten. Van Wittel is daardoor vooral bekend in het buitenland en veel minder in Nederland.

Museum Flehite bezat al een monumentaal gezicht op Amersfoort van leermeester Matthias Withoos. Met de verwerving van deze gouache bezit het museum nu een werk met hetzelfde onderwerp van meester én gezel.

De gouache is tot en met 7 januari te zien in Museum Flehite. In 2019 krijgt het werk een prominente plek in een tentoonstelling over Van Wittel.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share