Geen categorie

Beetje vreemd, maar wel lekker

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Recensie

Behalve hun geboortejaar (1974) hebben David Altmejd en Friedrich Kunath nog iets gemeen: hun kunst is niet alledaags, of zeg maar gerust best wel vreemd. In Kunsthal Kade hebben ze nu beiden een solotentoonstelling, onder de overkoepelende titel Self-Fiction.

Door: Evert-Jan Pol

 

Zaaloverzicht expositie David Altmejd. Foto: Mike Bink.
Zaaloverzicht expositie David Altmejd. Foto: Mike Bink.

 

De wereld van de Canadese beeldhouwer David Altmejd is er één vol wonderlijke wezens en constructies. Een harige reus heeft hoofden in zijn schouders, kokosnoten in de buik en meer lichaamsopeningen dan goed voor een mens is. Verderop staat een man, strak in het pak en met een roofvogelkop als hoofd.

Vermoedelijk wil de kunstenaar ons een spiegel voorhouden, want dat doet hij namelijk wel heel letterlijk. In menig sculptuur verwerkte hij spiegels, waardoor de toeschouwer onderdeel wordt van het werk. En elke bezoeker ziet dus eigenlijk ook een andere sculptuur, want voorzien van zijn of haar eigen spiegelbeeld.

 

David Altmejd, Le Ventre (detail). Foto: Evert-Jan Pol.
David Altmejd, Le Ventre (detail). Foto: Evert-Jan Pol.

 

Maar wat wil Altmeid ons met zijn beelden vertellen? Dat we allemaal harige barbaren zijn? Of heimelijke vogels in maatkostuum? Geen idee, en dat is ook niet belangrijk, want het is aan ons om erin te zien wat we willen. We mogen onze fantasie loslaten op die opmerkelijke creaturen.

Op de bovenverdieping kunnen we dat ook naar hartelust doen, in de totaalinstallatie (of in zijn eigen taal: het Gesamtkunstwerk) die (dat) Friedrich Kunath daar maakte. De grootste zaal lijkt een woonvertrek in een kleur die aangepast lijkt aan het land waar de kunstenaar het creëerde (oranje). Neem plaats op een van de gemakkelijke stoelen en kijk televisie of geniet van de soms absurde kunst.

Ook hier zijn de kunstobjecten niet zelden wonderlijk. Een huis heeft zichzelf vermomd als schoen en een schilderij met te veel energie draait rondjes aan de wand. Een reusachtige vinger (met tatoeage) ligt hulpeloos op de grond en een stokstaartje kwam tot de ontdekking dat hij ook prima kan liggen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s en video)

Friedrich Kunath, Untitled (Self Portrait) in getekende kamer. Foto: Evert-Jan Pol.
Friedrich Kunath, Untitled (Self Portrait) in getekende kamer. Foto: Evert-Jan Pol.
Zaaloverzicht in expositie Friedrich Kunath. Foto: Mike Bink.
Zaaloverzicht in expositie Friedrich Kunath. Foto: Mike Bink.

De presentatie van Kunath heeft een spontaner karakter dan die van zijn collega. De Duitse kunstenaar gebruikte ook de wanden als canvas. Hij schilderde een beer bij zonsondergang en tekende voor een van zijn werken een kamer waarin het een plek kreeg.

Samen vormen de twee solotentoonstellingen één fraai geheel, dat verwondert en soms een lach op het gezicht brengt. Zoals een bekend frisdrankmerk het zou uitdrukken: de expositie is een beetje vreemd, maar wel lekker.

David Altmejd, Untitled 1 (Transitional Figures). Foto: Mike Bink.
David Altmejd, Untitled 1 (Transitional Figures). Foto: Mike Bink.

Self-Fiction. Dubbelsolo David Altmejd & Friedrich Kunath, t/m 1 januari 2017 in Kunsthal Kade, Amersfoort

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share