Geen categorie

‘Radioactieve’ Rembrandts in The Rembrandt Database

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

De Gemäldegalerie in Berlijn deed vijf jaar lang uitgebreid kunsthistorisch en technisch onderzoek gedaan naar zijn collectie Rembrandt-schilderijen. De informatie die dat opleverde over de 26 werken staat nu online in The Rembrandt Database. Een deel van het onderzoek vond plaats in een kernreactor.

 

Rembrandt, Suzanna door de ouderlingen belaagd, Gemäldegalerie Berlijn.
Rembrandt, Suzanna door de ouderlingen belaagd, Gemäldegalerie Berlijn.

 

The Rembrandt Database is een Engelstalig platform waarop musea en onderzoeksinstellingen uit binnen- en buitenland informatie en onderzoeksmateriaal over Rembrandt-schilderijen delen. Meer dan 12.000 documenten van 215 schilderijen in 25 instituten staan nu online. Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis coördineert het project dat financiële steun krijgt van The Andrew W. Mellon Foundation in New York. De database is volop in ontwikkeling. In 2017 zullen er ruim 500 schilderijen op de website prijken.

De Gemäldegalerie in Berlijn is het enige museum in de wereld dat systematisch gebruik kan maken van neutronenactiveringsautoradiografie. Onderzoekers maken schilderijen in een kernreactor tijdelijk radioactief, waardoor elementen in de verflagen zichtbaar worden. Deze resultaten helpen de schildertechniek van de kunstenaar te verklaren. Zo kwam het museum erachter dat Suzanna door de ouderlingen belaagd uit 1635-1647 voor een groot deel is overschilderd door de achttiende-eeuwse Engelse kunstenaar Sir Joshua Reynolds.

Het verrichten van divers technisch onderzoek op kunstwerken is van deze tijd, vindt het RKD. Het instituut richt zich zelf op verschillende onderzoekstechnieken, zoals dendrochronologie, infraroodreflectografie en thread counting, waarbij de draden van een doek worden geteld.

Schilderij Dubbelportret van doopsgezinde predikant Cornelis Claesz. Anslo en zijn vrouw Aeltje Gerritsdr. Schouten in de kernreactor Helmholtz Zentrum Berlin.
Schilderij Dubbelportret van doopsgezinde predikant Cornelis Claesz. Anslo en zijn vrouw Aeltje Gerritsdr. Schouten in de kernreactor Helmholtz Zentrum Berlin.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share