Geen categorie

Mauritshuis koopt schilderij leermeester Rembrandt

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Het is een langgekoesterde wens van het Mauritshuis is in vervulling gegaan. Het museum heeft een representatief schilderij van Pieter Lastman weten te kopen. Deze schilder was de belangrijkste leermeester van Rembrandt.

Pieter Lastman (1583-1633), De prediking van Johannes de Doper, 1627, Mauritshuis, Den Haag, verworven door de Vrienden van het Mauritshuis met steun een particulier.

De nieuwste aanwinst is De prediking van Johannes de Doper uit 1627. Het museum noemt het schilderij een uitstekend voorbeeld van het type historiestukken dat Lastman schilderde rond de periode dat Rembrandt bij hem in de leer was. Het is een druk bevolkte voorstelling, helder belicht en met een bont kleurgebruik.

De compositie is zorgvuldig opgebouwd en geheel volgens het boekje; om preciezer te zijn volgens het Schilder-Boeck van Karel van Mander uit 1604. Daarin legt deze schilder en schrijver uit hoe een goede compositie in elkaar moet zitten. Trucjes die voor een ervaren historieschilder als Lastman gesneden koek waren.

“Lastman speelde niet alleen met de compositie, maar creëerde met een uitgekiende lichtwerking diepte in de voorstelling”, aldus het museum in een persbericht. “Zo heeft de menigte zich verzameld rond Johannes de Doper, die badend in het licht zijn in schaduw geplaatste publiek toe spreekt.” Het thema van de prediking van Johannes de Doper waarin hij de komst van Christus aankondigt, is een bekend onderwerp in de schilderkunst.

Medewerkers van het Mauritshuis installeren het nieuwe schilderij op zaal in het Mauritshuis. Foto: Ivo Hoekstra.

In zijn tijd was de Amsterdamse Pieter Lastman een van de voornaamste schilders van historiestukken (schilderijen met verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en de oudheid). Die werden beschouwd als het hoogst haalbare voor een schilder. Om zich daarin te bekwamen, ging Rembrandt in 1625 in de leer bij Pieter Lastman. Hoewel hij maar een half jaar de leermeester van Rembrandt is geweest, heeft hij een grote invloed gehad op diens ontwikkeling als schilder.

De aankoop vult een gat op in de collectie van het Mauritshuis. Hoewel historiestukken uit de Gouden Eeuw goed vertegenwoordigd zijn, geldt dat niet voor het werk van Lastman en de schilders uit zijn omgeving (de zogenaamde pre-Rembrandtisten).

Het schilderij kwam uit Amerikaans bezit. Stichting Vrienden van het Mauritshuis kocht het aan. met steun van een particulier. De prediking van Johannes de Doper is vanaf vandaag te zien in het Mauritshuis.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share