Geen categorie

EuroPride in het museum

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Nieuws

De hoofdstad is de komende twee weken roze vanwege de EuroPride die dit jaar in Amsterdam plaatsvindt. Enkele Amsterdamse musea doen ook mee met speciale activiteiten.

Amsterdam Museum ontpopt zich als het culturele hart van het evenement. Op de binnenplaats vieren COC Amsterdam en COC Nederland hun zeventigste verjaardag met COC’s Shakespeare Club. Iedereen is er welkom voor een dosis cultuur en muziek. De naam verwijst naar de titel waaronder het COC op 7 december 1946 in Amsterdam werd opgericht: Shakespeareclub. Omdat er in die tijd nog een groot taboe rond LGBTI’s heerstte, kozen de oprichters voor een schuilnaam. LGBTI staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Intersex.

In het museum gaat de expositie Transmission in reprise. Deze was van 17 oktober tot en met 13 maart ook al te zien. In de tentoonstelling vertellen transgenders persoonlijke verhalen over gender, erkenning, verlangen en trots.

 

Logo van EuroPride.
Logo van EuroPride.

 

In het kader van EuroPride liet het Amsterdam Museum een gratis audiotour inspreken door politiewoordvoerder Ellie Lust, tevens voorzitter van Roze in Blauw Amsterdam. Ze laat bezoekers kennismaken met zichtbare en minder zichtbare LGBTI-verhalen in het museum.

Het Stedelijk Museum laat van zich horen met onder meer een speciaal filmprogramma. In het weekend van 29 juli vertoont het bijvoorbeeld de documentaire Difficult Love van Zanele Muholi. Deze gaat over de levens en obstakels van Zuid-Afrikaanse queer en lesbische vrouwen. Muholi is op 29 juli aanwezig voor een vraaggesprek na de filmvertoning.

Het Rijksmuseum duikt met een rondleiding in de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland. De wandeling voert van de zestiende tot en met de twintigste eeuw en van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek.

EuroPride is een feestelijk evenement, georganiseerd door de LGBTI-gemeenschap. Het vindt elk jaar plaats in een Europese stad en valt dit jaar samen met Amsterdam Gay Pride. Het festival duurt van 23 juli tot en met 7 augustus.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share