Geen categorie

Nachtwacht van de 16de eeuw naar Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Nieuws

Het zestiende-eeuwse meesterwerk Laatste Oordeel van Lucas van Leyden is vanaf 23 augustus twee jaar lang te zien in de eregalerij van het Rijksmuseum. Een toepasselijk locatie, want het monumentale drieluik wordt ook wel ‘De Nachtwacht van de zestiende eeuw’ genoemd.

 

Lucas van Leyden, Laatste Oordeel (1526-27), collectie Museum De Lakenhal, Leiden.
Lucas van Leyden, Laatste Oordeel (1526-27), collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

 

Het schilderij laat zien hoe de doden op de Dag des Oordeels opstaan uit hun graven om hun lotsbestemming te bereiken. Lieflijke engelen of duivelse figuren voeren hen mee. Het drieluik is het absolute topstuk van Museum De Lakenhal in Leiden, waar het nog tot 19 augustus te zien is. Daarna verhuist het naar het Rijksmuseum vanwege de restauratie en uitbreiding van het Leidse museum. Die begint naar verwachting komend najaar.

Lucas van Leyden wordt gezien als de wegbereider van de renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Als tekenaar, graficus en schilder was hij een belangrijke inspiratiebron voor vele generaties schilders, onder wie Rembrandt van Rijn. Die bracht zijn jeugdjaren door in Leiden en zette er zijn eerste stappen in het schildersvak. De kans is groot dat hij het Laatste Oordeel heeft gezien in het Leidse stadhuis, waar het tot de verhuizing naar Museum De Lakenhal in 1874 onafgebroken hing.

Het Rijksmuseum heeft het altaarstuk opgenomen in het educatieve programma en in de multimediatour. Bovendien biedt het alle basisscholen in Leiden gratis vervoer aan naar Amsterdam. Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum hebben de ambitie om alle kinderen voor hun twaalfde jaar kennis te laten maken met Rembrandt en Lucas van Leyden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share