Geen categorie

Dick Bruna en Nijntje in het Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Nieuws / Expositie

De eeuwig jeugdige Nijntje is zestig jaar, maar haar geestelijk vader Dick Bruna (1927) heeft nog veel meer getekende kinderen. In het Rijksmuseum opent vandaag een tentoonstelling over de inmiddels gepensioneerde Utrechtse tekenaar.

Fernand Léger, La racine noire, 1948. Collectie Rijksmuseum.
Fernand Léger, La racine noire, 1948. Collectie Rijksmuseum.

 

Dick Bruna. Kunstenaar toont de hoogtepunten van meer dan een halve eeuw grafisch werk. Dat bestaat behalve uit de boekjes over Nijntje ook uit boekomslagen. Die ontwierp hij voor onder meer de detectivereeksen De Schaduw (Havank) en Maigret (Georges Simenon). Ook maakte hij affiches, voor bijvoorbeeld de Nederlandse Melkunie.

In interviews noemde Dick Bruna kunstenaars als Henri Matisse, Fernand Léger, H.N. Werkman en leden van De Stijl meermaals als zijn artistieke voorbeelden. In het Rijksmuseum is zijn werk daarom te zien naast dat van zijn inspiratiebronnen. Zelf had hij ook de nodige bekende fans. Picasso en Rietveld bewonderden de omslagen en affiches van Bruna om hun eenvoud en helderheid.

Dick Bruna, Omslagontwerp Zij zou op het eiland tegen hem zeggen van Françoise Xenakis, 1972 © Mercis bv.
Dick Bruna, Omslagontwerp Zij zou op het eiland tegen hem zeggen van Françoise Xenakis, 1972 © Mercis bv.

Het Rijksmuseum toont in totaal 120 boekomslagen, affiches, collages en tekeningen. Nijntje zelf ontbreekt uiteraard niet.

Dick Bruna. Kunstenaar, t/m 15 november in het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share