Geen categorie

Feest in musea

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nieuws

Museum Catharijneconvent in Utrecht wil alle kinderen van Nederland leren waar onze feestdagen vandaan komen. Daarom heeft het een nationale coalitie van musea gevormd, die elk een presentatie of programmering over feesten in hun tentoonstellingsaanbod hebben opgenomen.

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem
Zaanse Buurt in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Foto: Martin Wijdemans.

 

Twee Nederlandse musea sluiten zich deze zomer aan bij het tienjarige project Feest! Weet wat je viert: het Nederlands Openluchtmuseum en Huis Bergh. Het Zuiderzeemuseum, het Bijbels Museum en Ons’ Lieve Heer op Solder haakten al eerder aan, waardoor er nu vijf andere musea meedoen.

Het doel van de samenwerking is om alle kinderen in Nederland te leren over de herkomst van feestdagen. Want, zo vinden de musea: feesten maken deel uit van ons immateriële erfgoed en vertellen waar onze tradities, rituelen, normen en waarden vandaan komen. Bovendien komen feestverhalen terug in veel Nederlandse kunstwerken.

 

Bij elk museum is de eigen collectie en identiteit van het museum het uitgangspunt. Daarom is iedere Feest!-tentoonstelling anders en hebben ze allemaal een eigen invalshoek, met speciale aandacht voor de specifieke feestcultuur van de eigen regio. Op 3 juli opent het Nederlands Openluchtmuseum zijn feesttentoonstelling Feest! In Nederland. Diverse religieuze en niet-religieuze feesten komen aan bod, zoals het Suikerfeest, Keti Koti, Bevrijdingsdag en natuurlijk Kerst. Huis Bergh biedt het programma Feest! In het kasteel, waarin de middeleeuwse kunstcollectie centraal staat. Het Zuiderzeemuseum heeft afgelopen winter proefgedraaid en start in september met het feestprogramma Feest! Aan de Zuiderzee, gebaseerd op het erfgoed van de Zuiderzee.

De komende jaren werkt Museum Catharijneconvent aan de verdere uitbreiding van het educatieve project. De totale begroting is 4,5 miljoen euro. Het museum heeft al 2,5 miljoen aan fondsen geworven.

Feest! Weet wat je viert in Museum Catharijneconvent in Utrecht.
Feest! Weet wat je viert in Museum Catharijneconvent in Utrecht.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share