Geen categorie

Nijntje, 60 jaar jong

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Het is haar niet aan te zien, maar Nijntje wordt vandaag zestig jaar. Geestelijk vader Dick Bruna bedacht haar op 21 juni 1955. Niet vermoedend dat het konijnenmeisje wereldberoemd zou worden.

Door: Evert-Jan Pol

 

Met de klok mee: Beeld van Marc Bruna op Nijntje Pleintje; Voetgangerslicht en straatnaambord Nijntje Pleintje. Foto's: Evert-Jan Pol.
Met de klok mee: Beeld van Marc Bruna op Nijntje Pleintje; Voetgangerslicht en straatnaambord Nijntje Pleintje. Foto’s: Evert-Jan Pol.

 

Hoewel ze nu als Utrechts geldt, zag ze het licht niet in de Domstad. Nijntje Pluis, zoals ze voluit heet, werd geboren in Egmond aan Zee. Bruna was daar op vakantie met vrouw en kind. “Elke avond vertelde ik mijn zoon een verhaaltje”, liet hij mij ooit weten tijdens een interview voor de Vlaamse krant De Morgen. “Omdat ik in de duinen vaak een konijn zag lopen, werd de hoofdpersoon in die verhaaltjes een konijntje. Later heb ik de verhalen op papier gezet en heb ik er tekeningen bij gemaakt. Zo is het begonnen.”

Omdat Bruna het interessanter vond om jurkjes te tekenen dan broekjes, maakte hij van het konijn een meisje. Het eerste getekende avontuur beleefde Nijntje dus in 1955, in het gelijknamige boekje. Daar zouden vele vervolgen op komen, waarvan er tientallen miljoenen over de toonbank gingen, in ruim veertig landen. Behalve in Nederland is het kinderboekenfiguur vooral in Japan razend populair. Veel Japanse toeristen bezoeken Utrecht daarom vooral omdat Nijntje daar vandaan komt.

En die stad is trots op het langorige meisje. Ze heeft een eigen plein, het Nijntje Pleintje, met daarop een bronzen beeld, eigen voetgangerslichten, en een eigen museum. Nu heet dat nog het Dick Bruna Huis, maar eind dit jaar wordt het omgedoopt tot Nijntje Museum.

Momenteel is Nijntjes thuisstad ook een van de vier Nederlandse locaties van de tijdelijke Nijntje Art Parade. Verspreid over Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Valkenburg staan tot en met 30 september zestig 1.80 meter hoge beelden van het konijn, bewerkt door even zoveel Nederlandse kunstenaars en ontwerpers. In Utrecht staan er veertien.

 

Honeybun, beeld van Barbara Wijnveld voor de Nijntje Art Parade op de Vismarkt in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.
Honeybun, beeld van Barbara Wijnveld voor de Nijntje Art Parade op de Vismarkt in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Alsof dat niet genoeg is, staat er in winkelcentrum Hoog Catharijne een ‘Tour de France-Nijntje’ en opende gisteren in het Centraal Museum de grote jubileumtentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar. Nijntje is jarig, en dat mag iedereen weten.

ANP maakte een video over de opening van de expositie Feest! Nijntje 60 jaar in het Centraal Museum:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share