Geen categorie

Rubenshuis toont ‘nieuwe’ Rubens

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Nieuws

Het oeuvre van Peter Paul Rubens is uitgebreid met een ‘nieuw’ schilderij. Het gaat om een portret van zijn oudste dochter Clara Serena. Het werk uit een privécollectie is te zien op een tentoonstelling Rubens privé in het Rubenshuis in Antwerpen.

Het Metropolitan Museum in New York verkocht het portret in 2013 via Sotheby’s. Het werd toen toegeschreven aan een navolger van Peter Paul Rubens. Specialisten waren het oneens over de mogelijke schilder en het voorgestelde meisje.

In het kader van de expositie Rubens privé is het schilderij onderzocht. Door jaarringonderzoek werd duidelijk dat de boom waaruit het paneeltje afkomstig was, werd gekapt tussen 1608 en 1615. Enkele jaren eerder was gelijkaardig onderzoek verricht. Toen was de conclusie dat het paneeltje uit de negentiende eeuw zou dateren. Dat blijkt nu een foute analyse omdat er bij dat eerdere onderzoek een monster uit de achterzijde was genomen in de plaats van uit de voorzijde. Het is nu duidelijk dat in de negentiende eeuw achteraan een extra paneel is toegevoegd, ter bescherming van het oorspronkelijke flinterdunne paneeltje.

Peter Paul Rubens, Portret van een jong meisje (Clara Serena?), olieverf op paneel, 35,6 x 26 cm, privécollectie.
Peter Paul Rubens, Portret van een jong meisje (Clara Serena?), olieverf op paneel, 35,6 x 26 cm, privécollectie.

Specialisten herkennen Rubens’ hand in de kwaliteit van het gezicht, het openstaande hemdje en de drapering over de schouders. Ook de manier waarop de onderlaag is aangebracht op de achtergrond (in brede streken) wijst op Rubens’ techniek.

Hoewel de identificatie van het afgebeelde meisje bleek lastig, maar de geportretteerde vertoont gelijkenissen met de vijfjarige Clara Serena op een portret in Liechtenstein. Het meisje lijkt nóg sterker op de hofdame die is afgebeeld op een tekening in de Albertina in Wenen. Ook daarvan wordt aangenomen dat het mogelijk gaat om Clara Serena op twaalfjarige leeftijd, kort voor haar dood.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share