Geen categorie

Momo Okabe wint Foam Paul Huf Award 20150 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

De Japanse Momo Okabe (1981) heeft dit jaar de Foam Paul Huf Award gewonnen. Okabe krijgt de prijs voor haar projecten Dildo en Bible over haar relatie met twee van haar transgender geliefden die ze volgt tijdens hun periode van transformatie.

Untitled, van de serie Dildo, 2008 © Momo Okabe.
Untitled, van de serie Dildo, 2008 © Momo Okabe.

De jury koos Okabe als winnaar uit een totaal van honderd genomineerden, uit 26 landen.
 “De diversiteit en hoge kwaliteit van de genomineerden zorgden voor een levendige discussie tijdens de jurering”, aldus het juryrapport. “De zeer uiteenlopende perspectieven op het medium fotografie, die door deze jonge kunstenaars wordt getoond, onderstrepen de openheid van geest en de conceptuele benadering die zo tekenend was voor Paul Huf.”

Okabe kwam unaniem als winnaar uit de bus. “Wij zijn onder de indruk van de emotionele kracht van haar projecten en de zeer persoonlijke aard van haar werk. Momo combineert tederheid met een rauwe intimiteit, wat zichtbaar wordt door haar specifieke gebruik van kleur, de verscheidenheid van haar onderwerpen en de gevoelige wijze waarop zij een belangrijk en complex sociaal onderwerp als transseksualiteit benadert. Zij opereert vanuit een traditie binnen de Japanse fotografie, die zeer hoog staat aangeschreven, maar creëert daarin een unieke esthetiek die geheel de hare is.”

Untitled, van de serie Bible, 2013 © Momo Okabe.
Untitled, van de serie Bible, 2013 © Momo Okabe.

De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een internationaal fotografietalent onder de 35 jaar, bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro en een tentoonstelling in fotografiemuseum Foam. De expositie van Momo Okabe is te zien van 28 augustus tot en met 25 oktober.

De Foam Paul Huf Award wordt uitgereikt sinds 2007. Eerdere winnaars waren onder anderen Daniel Gordon (2014) en Taiyo Onorato & Nico Krebs (2013). De prijs werd vernoemd naar de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002), die persoonlijk betrokken was bij de oprichting van Foam  in 2001.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share