Geen categorie

Collectie Museum Flehite bijna verdubbeld door schenking

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws

Door een schenking is de collectie van Museum Flehite in Amersfoort bijna verdubbeld. Het echtpaar Wim en Hella van Schaik schonk het museum bijna duizend kunstwerken. Het museum bezat voor dat moment zo’n 1500 werken.

Dit schilderij van Dirk Breed is een van de geschonken werken.

 

De eerste kunstaankoop deed econoom Wim van Schaik in 1952 van zijn eerste salaris als trainee bij voedingsmiddelenbedrijf Wessanen. Het was het begin van een grote verzameldrift. In 2011 was het echtpaar Van Schaik met een schilderij van Jan Sluijters en één van Kees Maks bruikleengever van de tentoonstelling Nachtlicht in Museum Flehite. Het contact met het museum is daarna blijven bestaan.

Museumdirecteur Onno Maurer heeft als gastconservator twee keer voor de Van Schaiks een pop-up-tentoonstelling gemaakt in het Joods Werkdorp in Hollands Kroon. Deze plek had het echtpaar in eerste instantie op het oog als locatie voor een  eigen museum. Toen dit plan om economische redenen onhaalbaar bleek, koos het echtpaar ervoor hun omvangrijke kunstcollectie te schenken aan Museum Flehite.

Hella en Wim van Schaik Foto: Ep de Ruiter.

Het echtpaar verzamelde in ruim zestig jaar onder meer schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek en sculpturen. Hun collectie omvat werken van onder anderen Dirk Breed, Jan Sluijters, Pieter d’Hont, Charlotte van Pallandt, Peter Bes, Theresia van der Pant en Arie Teeuwisse.

Op dit moment toont Museum Flehite onder de titel Breed verzameld een selectie uit de collectie Van Schaik. Deze is nog te zien tot en met 6 april.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share