Geen categorie

Rembrandts late leerlingen

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Expositie

De expositie Late Rembrandt opende gisteren in het Rijksmuseum en zal daar ongetwijfeld volle zalen trekken. Iets verderop, in Rembrandts voormalige woonhuis is er volop aandacht voor zijn late leerlingen.

Willem Drost, Een jonge man in zijn studeervertrek, ca. 1652, doek, Kopenhagen, Statens Museum for Kunst.

 

Rembrandts late leerlingen – In de leer bij een genie in Museum Het Rembrandthuis bestrijkt ongeveer dezelfde periode als de expositie in het Rijks. Maar ditmaal staan de kunstenaars centraal die les kregen van Rembrandt tijdens de laatste periode van zijn carrière, van omstreeks 1650 tot zijn dood in 1669. Aan de hand van een kleine negentig schilderijen, tekeningen en prenten van Rembrandts leerlingen belicht de expositie de relatie van de grote meester met zijn pupillen.

Hoewel Rembrandt in zijn schilderkunstige opvattingen niet de gangbare mode volgde, trok hij na 1650 nog steeds jonge schilders aan, zoals Nicolaes Maes, Willem Drost, Abraham van Dijck en Arent de Gelder. Zonder uitzondering hadden deze kunstenaars al een opleiding tot schilder achter de rug. Zij gingen naar Rembrandt om zich verder te bekwamen.

Nicolaes Maes, Het offer van Abraham, ca. 1653, doek, Kingston, Ontario, Agnes Etherington Art Centre, schenking Alfred en Isabel Bader 2014.

Opvallend is dat sommige van hen eerder bij Samuel van Hoogstraten in Dordrecht hadden geleerd, of met hem in contact hadden gestaan. Van Hoogstraten was in de jaren veertig zelf student van Rembrandt en verwees schilders die hij had opgeleid naar Rembrandt door. In 1678 publiceerde hij een kunsttraktaat dat veel inzicht biedt in Rembrandts lesmethode, en dat in de tentoonstelling dan ook een belangrijke rol speelt. Anekdotes uit het traktaat demonstreren hoe Rembrandt zijn leerlingen toesprak en hoe hij hen onderwees in het uitbeelden van verhalende scènes.

Rembrandts late leerlingen – In de leer bij een genie, t/m 17 mei in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Zie ook: Opvallende trailer voor expositie Rembrandthuis

En zie ook: Blockbuster vol bijzondere Rembrandts

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share