Geen categorie

Schilderij uit collectie De Fundatie blijkt Lievens

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Nieuws

Een stilleven uit de collectie van Museum de Fundatie blijkt een werk van de Leidse schilder Jan Lievens (1607-1674). Hij schilderde het in 1627. Dat meldde het Zwolse museum vandaag.

Jan Lievens, Vanitasstilleven, olieverf op paneel, 1627, collectie Museum de Fundatie Zwolle.

 

Het paneel is eerder al aan diverse andere kunstenaars toegeschreven. Na onderzoek door het Rijksmuseum staat nu echter vast dat van de hand van Lievens is, een van de belangrijkste Nederlandse zeventiende-eeuwse meesters.

Dirk Hannema, stichter van De Fundatie, kocht het Vanitasstilleven rond 1928 van een Engelse particulier voor enkele honderden guldens. Hij was toen directeur van Museum Boymans in Rotterdam. Sommige deskundigen schreven het paneel toeschrijven aan Rembrandt, maar Hannema dacht dat het een resultaat was van een samenwerking tussen Rembrandt en Lievens.

In 1947 gaf de Zweedse kunsthistoricus Ingvar Bergström aan dat het schilderij mogelijk van de Engelse kunstenaar David Bailly zou kunnen zijn. Hannema nam deze toeschrijving in zijn inboedelinventaris uit 1948 over. Maar in de collectiecatalogus van de Stichting Hannema-de Stuers Fundatie uit 1967 kwam Hannema daar op terug.

Na Hannema’s overlijden in 1984 heeft het schilderij lange tijd het predikaat Maker onbekend gedragen. Eind 2014 is het paneel in het restauratieatelier van het Rijksmuseum Amsterdam onderzocht, vanwege de suggestie dat het van de hand van Rembrandt zou kunnen zijn. Na uitgebreid onderzoek kwamen verschillende experts tot de conclusie dat het olieverfschilderij daadwerkelijk is gemaakt door Jan Lievens. Het doet sterk denken aan diens Stilleven met boeken uit 1627-1628, dat in bezit is van het Rijksmuseum.

Het is niet de eerste keer dat een werk uit de collectie van Museum de Fundatie een andere toeschrijving krijgt. In 2010 bleek een schilderij van een molen te zijn geschilderd door Vincent van Gogh. Ook dat werd ooit gekocht door Hannema, die een twijfelachtige reputatie had op het gebied van toeschrijvingen.

Van Goghs De molen ‘Le blute-fin’ is momenteel net als Lievens Vanitasstilleven te zien in het Pop-up Museum van het tv-programma De Wereld Draait Door in het Allard Pierson Museum. Die expositie opent morgen en duurt tot eind mei. Het Vanitasstilleven bevond zich in het depot, maar krijgt na de tentoonstelling in Amsterdam weer een plek in de vaste presentatie van De Fundatie. Als schilderij van Jan Lievens.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share