Geen categorie

Aap, Bok, Dodo

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Recensie

Haar zoontje heeft een fascinatie voor dieren en zij houdt van Oude Meesters. Marthe Wijngaarden besloot die twee liefdes samen te voegen in een publicatie. Al was het alleen maar om te voorkomen dat haar eigen dure kunstboeken van pindakaas en appelstroop aan elkaar gingen plakken. Het resultaat is een alleraardigst kinderkunstboek vol prachtige dierenplaatjes.

Door: Evert-Jan Pol

Hond (Rustend hondje van Gerard Dou uit 1650, detail).

 

Na een korte inleiding over de geschiedenis van de dier in de kunst ontvouwt zich een soort Aap, Noot, Mies. Of eigenlijk Aap, Bok, Dodo. Met op de ene pagina de naam van het dier en daarnaast de visualisatie van een schilder. Het Grote Oude Meester Dierenboek is daardoor zeer educatief verantwoord. Kinderen leren er woordjes mee en komen direct in aanraking met kunst. Twee vliegen (staan er niet in) in één klap dus.

Aap (Een aap op een muurtje van Melchior d’Hondecoeter uit circa 1690, detail).

Voor het boek verzamelde Wijngaarden dertig van de mooiste dierenschilderijen. Daarbij vergat ze twee van de bekendste dieren uit de kunsthistorie uiteraard niet: De Stier van Paulus Potter en Het puttertje (als Vogel) van Carel Fabritius, beide uit het Mauritshuis in den Haag. Ze selecteerde echter ook schilderijen uit particuliere collecties. Rustend hondje van Gerard Dou is daar een fraai voorbeeld van. Mede dankzij dergelijke verborgen pareltjes is dit kunstprentenboek ook voor de volwassen dieren- en/of kunstliefhebber zeer de moeite waard.

Het Grote Oude Meester Dierenboek van Marte wijngaard is verschenen bij Uitgeverij Waanders & de Kunst en kost € 14,95.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share