Geen categorie

Muiderslot koopt zeldzaam middeleeuws kinderzwaard

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second
Kinderzwaard, ca. 1350, Muiderslot.

Het Muiderslot heeft op de Tefaf een zeldzaam kinderzwaard gekocht uit omstreeks 1350. Vermoedelijk was het een oefenzwaard van een adellijk kind.

“U zult begrijpen dat zo’n mooi speeltje niet voor veel kinderen was weggelegd in de middeleeuwen”, aldus Yvonne Molenaar, hoofd Collectie, Presentatie & Educatie van Rijksmuseum Muiderslot. Het eenvoudige ijzeren zwaard is 68 centimeter hoog en heeft exact dezelfde verhoudingen (in vorm en gewicht) als dat van een volwaardig ridderzwaard. Dergelijke middeleeuwse oefenzwaarden voor kinderen komen volgens het museum maar zeer zelden op de markt.

“Wij zijn erg blij met deze aankoop. Dit unieke object past perfect in onze plannen voor de in 2020 te realiseren nieuwe presentatie over de rol van de graven van Holland in middeleeuws West-Europa”, vervolgt Molenaar.

“Wij gaan in die presentatie onder meer vertellen hoe de opvoeding van ridders als Floris V eruit zag. Floris was de graaf die het Muiderslot eind dertiende eeuw liet bouwen. Ongetwijfeld had hij als kind ook zijn eigen zwaard. Jongens als Floris werden al op jonge leeftijd geschoold in de krijgskunst. Floris V startte zijn opleiding toen hij zeven jaar oud was en op zijn twaalfde werd hij regerend graaf van Holland en Zeeland”.

Het Noord-Europese zwaard is afkomstig uit de collectie van de Franse kunstverzamelaar Robert-Jean Charles uit Parijs. Het kinderzwaard is in 2019 voor het eerst voor het publiek te zien zijn tijdens het themajaar Graven van Holland. Vanaf 2020 krijgt het een permanente plek in Het Verhaal van Holland, de nieuwe presentatie van het Muiderslot over de middeleeuwen.

Singer Laren en het Rijksmuseum deden eerder al aankopen op deze editie van de Tefaf. Singer Laren kocht een schilderij van Charley Toorop en het Rijksmuseum een zeldzaam Italiaans beeld. De kunst- en antiekbeurs in Maastricht duurt nog tot en met 18 maart.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share