Geen categorie

Christie’s veilt meisje in kimono van Breitner

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Christie’s Amsterdam veilt dinsdagavond 7 oktober het schilderij Vrouw in Japansche kimono (Geesje Kwak) van George Hendrik Breitner (1857-1923). Het doek is een van minstens twaalf meisjes in Kimono die Breitner, geïnspireerd door Japanse prenten, schilderde.

Het meisje heeft steeds een andere houding en de kimono verschilt van kleur. De geportretteerde is de zestienjarige Geesje Kwak, een hoedenverkoopster en een van Breitners vaste modellen. Het Rijksmuseum bezit een van Breitners meisjes in kimono. Volgens Christie’s is de veiling een van de laatste mogelijkheden om er ook een te bemachtigen. De Breitner moet tussen 250.000 en 350.000 euro kunnen opbrengen.

George Hendrik Breitner (1857-1923), Vrouw in Japansche kimono (Geesje Kwak), circa 1893, olieverf op doek.

Het veilinghuis noemt het schilderij een hoogtepunt in de Collectie Hofland waaruit het naast dit stuk nog 73 andere kunstwerken veilt. Ze werden verzameld door Piet en Jannie Hofland, oprichters van de PEHA zelfbedieningszaken, die uiteindelijk opgingen in C-1000.

De verkoop van hun supermarkten maakte hen financieel onafhankelijk en vanaf de jaren ’70 begonnen ze kunst te verzamelen. Ze startten met schilderijen en aquarellen van Haagse Schoolkunstenaars als Roelofs, Maris, Gabriel en Weissenbruch. Al spoedig breidden zij hun verzameling uit met vroege werken van Mondriaan, een fauvistische Van Dongen en een pointillistische en modernistische Jan Toorop uit 1888.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share