Geen categorie

Philipsvleugel Rijksmuseum opent met fotografie

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws / Expositie

Met een grote fotografietentoonstelling opent het Rijksmuseum op 1 november de vernieuwde Philipsvleugel. Modern Times omvat zeldzame foto’s van fotografen als Jacques-Henri Lartigue, Lewis Hine, László Moholy-Nagy, Man Ray, Ed van der Elsken en William Klein. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van twintigste-eeuwse fotografie uit eigen collectie die het museum presenteert.

Met ruim 400 foto’s laat de expositie de grote ontwikkelingen zien die de fotografie in de vorige eeuw doormaakte. Modern Times toont een breed overzicht: van zuiver documentair tot autonoom kunstzinnig.

George Hendrik Breitner (1857-1923), Herengracht, hoek Gasthuismolensteeg, ontwikkelgelatinezilverdruk, 1890-1900. Collectie Rijksmuseum.

De eeuw duurt op de expositie wel iets langer dan in werkelijkheid. De vroegste foto’s zijn namelijk de bewegingsstudies van Eadweard Muybridge met onder meer een galopperend paard uit 1887. Ook zijn er vroege foto’s van George Hendrik Breitner te zien. De meest recente foto’s op de tentoonstelling maakte Viviane Sassen vorig jaar in Suriname.

De collectie twintigste-eeuwse fotografie van het Rijksmuseum bestaat uit in totaal 20.000 werken. Ze is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende verzameling met daarin een grote hoeveelheid vintage afdrukken. Vaak gaat het om unieke exemplaren waarvan maar één of een handvol originele afdrukken bekend is.

Modern Times, 1 november 2014 t/m 11 januari 2015 in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share