Geen categorie

Duizend jaar vogels in boeken

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

De vogel is al eeuwenlang een geliefd onderwerp in boeken. Al zeker duizend jaar, getuige de subtitel van de nieuwe expositie Vogels in Museum Meermanno: Duizend jaar vogels in honderden boeken. In zes zalen toont het museum bijzondere vogelboeken uit de eigen collectie en die van de Koninklijke Bibliotheek.

Uit: Jacob van Maerlant, Der naturen bloeme. Midden 15de eeuw. Collectie Koninklijke Bibliotheek, Den Haag.

De expositie geeft een breed beeld van de vogel als onderwerp van boeken, illustraties en bandversieringen. De bezoeker ziet onder meer een tiende-eeuws geïllustreerd manuscript, zeventiende-eeuwse wetenschappelijke uitgaven, reisboeken over vogelkolonies en boeken over EHBO voor vogels en sport met vogels. Kookboeken over smakelijk gevogelte ontbreken evenmin.

Boomgans. Uit: Adriaen Coenen, Visboeck. Scheveningen, 1577-1581. Collectie Koninklijke Bibliotheek, Den Haag.

Als topstukken noemt het museum Der naturen bloeme van Jacob van Maerlant (rond 1350), Ornithologia van Ulisse Aldrovandi (rond 1600) en Chassidische legenden van Hendrik Nicolaas Werkman (1942-1943). Het vijfdelige boek Nederlandsche vogelen van Nozeman en Sepp (1770-1829) neemt tevens een belangrijke plaats in. In oktober van dit jaar verschijnt het in facsimile bij Uitgeverij Lannoo.

Vogels is niet de enige expositie binnen de muren van Meermanno over de gevederde dieren. Ongeveer gelijktijdig is in het souterrain een kleinere tentoonstelling over Donald Duck te zien. En op de tweede verdieping vinden twee tentoonstellingen plaats over kunstenaarsboeken en kinderboeken met en over vogels.

Vogels – Duizend jaar vogels in honderden boeken, 29 augustus 2014 t/m 4 januari 2015 in Museum Meermanno, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share