Geen categorie

Allard Pierson Museum houdt goud uit de Krim voorlopig

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Nieuws

De tentoonstelling De Krim – Goud en geheimen van de Zwarte Zee in het Allard Pierson Museum duurt nog tot en met 31 augustus. De getoonde objecten – bruiklenen uit Oekraïense musea – blijven echter ook na die datum nog in Amsterdam. Dat maakte het museum vandaag bekend.

Zwaard en schede.

Vier van de vijf bruikleengevende musea bevinden zich op de Krim, dat eerder dit jaar werd geannexeerd door Rusland. De expositie liep toen al. Deze vier musea willen hun objecten terug, maar het ministerie van Cultuur van Oekraïne verzet zich daartegen. Dat stelt dat de voorwerpen staatseigendom zijn en terug moeten keren naar Kiev.

Het Allard Pierson Museum laat in een verklaring weten het als een belangrijke taak te zien om zorgvuldig onderzoek te verrichten en te zoeken naar een oplossing. “Hiertoe is in de afgelopen periode uitgebreid juridisch onderzoek gedaan, waarbij onder meer is gekeken naar de rechtskeuze, toepasbare wetgeving, internationale verdragen en de bruikleenovereenkomsten zelf.”

Broche.

De uitkomst van dit onderzoek heeft er vooralsnog niet toe geleid dat het Allard Pierson Museum de claim van een van de partijen kan toekennen, aldus het museum. “Een dergelijke keuze – en daarmee het overdragen van de objecten aan de betreffende partij – zou vrijwel zeker leiden tot een claim van de andere partij, een voor het Allard Pierson Museum groot risico.”

Het Allard Pierson Museum  bewaart de archeologische vondsten daarom voorlopig. Maar het zal zich houden aan een uitspraak van een bevoegde rechter of arbiter.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share