Geen categorie

Catharijneconvent koopt uniek 16de-eeuws liedboek

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws

Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een zestiende-eeuws hymnarium aangekocht. Het handgeschreven liedboek met een verzameling van liturgische gezangen komt uit het adellijk benedictinessenklooster Oudwijk. Het museum noemt het manuscript uniek.

Aan de binnenkant van de omslag staat geschreven: “Dit boek behoort aan de eerbare vrouwe Angela van Vronensteijn. En het is geschreven op kosten van de eerbare vrouwe Anna van Oestrum, kloosterzuster in Oudwijk. In het jaar 1563….” Anna van Oestrum was kloosterzuster in Oudwijk. Het is tot nu toe het enige liturgische handschrift dat van deze abdij bekend is.

Pagina uit het hymnarium. Foto: Museum Catharijneconvent.

De eigenaar van het manuscript, Angela van Vronensteijn, was waarschijnlijk de dochter van Willem de Wael van Vronensteyn, schepen en schout van Utrecht, en was non in een Utrechts klooster. Opvallend is dat sommige gezangen in verschillende toonsoorten zijn opgenomen. Dit doet vermoeden dat Angela van Vronensteijn voorzangsters was in het koorgebed of het nonnenkoor leidde tijdens de vaste gebedstijden.

De aankoop van het Utrechtse hymnarium werd mogelijk gemaakt door een subsidie van de B.H. Breslauer Foundation in New York. Deze stichting, opgericht door Bernard Breslauer (1918-2004), keert subsidies uit aan bibliotheken en andere non-profit instituten die zeldzame boeken en manuscripten verzamelen. Het liedboek is nu te bewonderen in de Utrechtzaal van Museum Catharijneconvent.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share