Geen categorie

Lakenhal koopt zeldzaam zelfportret Jan van Mieris

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws

Museum De Lakenhal heeft een zeldzaam zelfportret van de Leidse fijnschilder Jan van Mieris (1660-1690) aangekocht. Toen de kunstenaar op dertigjarige leeftijd in Rome overleed, liet hij een betrekkelijk klein oeuvre na van zo’n twintig schilderijen. Het zelfportret uit omstreeks 1685 was daarin een hoogtepunt.

Het relatief grote schilderij werd lang gekoesterd door de familie van de kunstenaar, tot het in 1749 werd verkocht aan Allard de la Court. Deze vermogende Leidse textielfabrikant had in zijn huis aan het Rapenburg een van de belangrijkste verzamelingen van de Republiek bijeengebracht. De laatste particuliere eigenaren van het schilderij waren de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve en zijn partner Joop Schafthuizen.

Jan van Mieris, Zelfportret, ca. 1685, olieverf op doek, collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

Museum De Lakenhal is blij met de nieuwste aanwinst. “Na eeuwenlange omzwervingen komt het schilderij nu weer ‘thuis’ in Leiden”, aldus directeur Meta Knol. “Het past perfect in onze collectie met hoogtepunten uit de schilderkunst van de Gouden Eeuw.”

Op het schilderij portretteert Jan van Mieris zichzelf terwijl hij opkijkt tijdens het tekenen. In de linkerhand houdt hij zijn palet met kwasten ter aanduiding van zijn kunstenaarschap. Hij maakte het zelfportret op de vooravond van zijn vertrek naar Rome, mogelijk speciaal voor zijn beroemde vader, fijnschilder Frans van Mieris de Oude.

De aankoop kwam tot stand met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en haar Themafonds 17de-eeuwse Schilderkunst, en het Mondriaan Fonds. Vanaf 2 juli is het schilderij in een speciale presentatie op zaal te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share