Geen categorie

Portret minnares onder doek Whistler ontdekt

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

Tijdens de voorbereiding van een inmiddels afgelopen expositie over de Londense periode van James McNeill Whistler in de Dulwich Picture Gallery hebben conservatoren eind vorig jaar een onbekend werk van de Amerikaanse kunstenaar ontdekt. Het gaat om een portret van zijn minnares en model Jo Hiffernan. Dit meldt The Art Newspaper.

James McNeill Whistler (1834-1903), The Last of Old Westminster, 1862.

Het portret gaat schuil onder het schilderij The Last of Old Westminster uit 1862. De ontdekking wierp de vraag op waarom Whistler een portret van zijn geliefde zou overschilderen. Volgens conservator Margaret MacDonald woonden de twee nog steeds samen in de periode dat het geschilderd moet zijn. “Het is mogelijk dat hij het niet mooi vond, maar daar is het eigenlijk te goed voor.”

Waarschijnlijker is het dat Whistler (1834-1903) geen ander groot doek beschikbaar had en ook geen geld had om er één te kopen. Het schilderen van de Old Westminster was een van de eerste betaalde opdrachten van de pas afgestudeerde kunstenaar.

Vóór de ontdekking waren er zes portretten van Whistlers minnares bekend. Een daarvan, Symphony in White, No. 1: the White Girl, uit 1862, hangt in de National Gallery of Art in Washington.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share