Geen categorie

Hermitage verlengt Gauguin, Bonnard, Denis

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws / Expositie

Hermitage Amsterdam heeft op veler verzoek de tentoonstelling Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst verlengd tot en met 30 maart. Bezoekers kunnen een maand langer de gereconstrueerde muzieksalon van verzamelaar Ivan Morozov bekijken.

Théophile-Alexandre Steinlen, Bal in een Parijse buitenwijk, ca. 1892, grafiet- en kleurpotlood, pastel op papier, 33,5 x 54,3 cm. © State Hermitage Museum, Sint Petersburg.

De rijke Russische verzamelaar Ivan Morozov was erg gecharmeerd van enkele jonge kunstenaars die zich kortstondig verenigden onder de naam les Nabis, wat in het Hebreeuws profeten betekent. In hun werk legden ze de nadruk op kleur, gevoel, symbool en verbeelding. Met hun schilderijen in ongemengde kleuren en hun expressieve gebruik van vorm baanden zij het pad voor de vrije en abstracte kunst. Onder deze kunstenaars bevond zich Maurice Denis (1870-1943), die in 1908 van Morozov de opdracht kreeg de muzieksalon van diens huis te decoreren.

Paul-César Helleu, Vrouwenportret, 1909. © State Hermitage Museum, Sint Petersburg.

Voor de tentoonstelling in de Hermitage werd deze kamer gereconstrueerd, met zeven schilderingen en zes decoratieve panelen: De geschiedenis van Amor en Psyche. Pierre Bonnard schilderde in opdracht van Morozov de monumentale triptiek Méditerrannée. Ook dit drieluik is te zien.

Het werk van de Nabis wordt in de context geplaatst van Franse schilderijen en tekeningen uit de tijd vlak vóór, tijdens en direct na Nabis. Met enkele beeldhouwwerken van Auguste Rodin, Aristide Maillol en Paul Albert Bartholomé en werk van Paul Gauguin en anderen schetst de tentoonstelling een beeld van de veelzijdigheid van het bloeiende artistieke klimaat in Parijs in de jaren 90 van de negentiende eeuw.

Gauguin, Bonnard, Denis. 
Een Russische liefde voor Franse kunst, t/m 30 maart in Hermitage Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share