Geen categorie

Kijken, kijken, maar niet kopen bij Christie’s

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Nieuws / Expositie

Kunstvoorwerpen bij Christie’s Amsterdam zijn meestal allemaal te koop, maar tussen 4 en 14 februari is dat even anders. Het veilinghuis toont dan schilderijen die alleen bewonderd mogen worden. Geen enkel werk is ditmaal te koop.

Alexander Hugo Bakker Korff, Drie Oktober Feest, 1879, olieverf op paneel, collectie Dordrechts Museum.

De tentoonstelling Alexander Hugo Bakker Korff – Voyeur van Stand is de eerste uit een jaarlijks terugkerende serie exposities over meesters uit de vaderlandse Romantiek. “Nu wij alleen nog schilderijenveilingen en single-ownerveilingen houden, kunnen onze zalen wat vaker voor andere activiteiten worden ingezet”, verklaart een woordvoerster deze stap. “Enkele negentiende-eeuwse kleinere meesters uit de Hollandse Romantiek zijn enigszins in de vergetelheid zijn geraakt, en het lijkt ons aardig hun werk onder de aandacht van het publiek te brengen.”

Het spits wordt afgebeten door de kleine meester Alexander Hugo Bakker Korff (1824-1882), die door Christie’s liefkozend een mafketel wordt genoemd. Hij schilderde voornamelijk intieme interieurs, waarin dikwijls zijn ongetrouwde zusters figureerden, keuvelend en nippend aan thee, koffie, cacao of likeur. Daarmee onderscheidde hij zich van de meeste van zijn tijdgenoten en nam hij een aparte plaats in binnen de schilderkunst van de negentiende eeuw. Soms, zo gaat de mythe, hulde hij zich in vrouwenkleren en beeldde hij zichzelf af in zijn composities.

Alexander Hugo Bakker Korff, La veuve, 1871, olieverf op paneel, collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

Bakker Korffs werken vonden gretig aftrek bij verzamelaars en musea. Omdat zijn schilderijen zo populair waren, schilderde hij soms een werk een tweede maal op exact dezelfde wijze. Het verhaal gaat dat hij daarbij gebruik maakte van foto’s.

De meeste schilderijen zijn afkomstig uit (de depots van) Nederlandse musea. Ook enkele particuliere verzamelaars leenden werken uit.

Alexander Hugo Bakker Korff – Voyeur van Stand, 4 t/m 14 februari, van 11 tot 16 uur bij Christie’s, Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Kijken, kijken, maar niet kopen bij Christie’s

Comments are closed.