Geen categorie

Beierse douane vindt 1.500 schilderijen in Duitse woning

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws

In een woning in München zijn ongeveer 1.500 schilderijen aangetroffen, met een geschatte waarde van een miljard euro. Dit meldt het Duitse tijdschrift Focus. De kunstschat dook al twee jaar geleden op, maar de vondst wordt pas nu bekendgemaakt.

In zijn nieuwste editie, die vandaag verschijnt, besteedt Focus uitgebreid aandacht aan de vondst.

In de lente van 2011 vonden douanebeambten de schilderijen van kunstenaars als Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Max Beckmann, Paul Klee en Oskar Kokoschka. De werken lagen al een halve eeuw in de woning van de tachtigjarige Cornelius Gurlitt. Diens vader Hildebrand had ze tijdens het naziregime opgekocht. Eerder waren ze hun joodse eigenaren afhandig gemaakt. Minstens 300 werken golden in de jaren ’30 en ’40 als entartet (ontaard) en waren daarom verboden.

De douanebeambten besloten de woning van Gurlitt te doorzoeken nadat deze hen tijdens een terugreis uit Zwitserland was opgevallen. Hij bleek veel contact geld op zak te hebben. Vermoedelijk heeft hij in de loop der jaren enkele schilderijen verkocht en kon hij leven van de opbrengst. Die hij niet opgaf aan de fiscus en daarom loopt er inmiddels een onderzoek naar hem wegens belastingontduiking.

De schilderijen zijn nu in bewaring bij de Beierse douane. Een kunsthistorica probeert momenteel de rechtmatige eigenaren van de werken te achterhalen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share