Geen categorie

Piet Meiners, een vergeten kunstenaar

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Kunstenaar Piet Meiners kreeg pas laat bekendheid bij het grote publiek, met een solotentoonstelling in Rotterdam in 1903. Hij raakte echter ook snel weer in de vergetelheid, want nog in datzelfde jaar kwam hij om bij een tragisch ongeval. Museum Jan Cunen in Oss geeft hem voor het eerst sinds 110 jaar weer een expositie.

Piet Meiners, Landschap met ooievaar, paneel, collectie Museum Gouda.

Piet Meiners (1857-1903), zoon van de romantische landschapschilder Claas Hendrik Meiners, schilderde kleine landschappen en ingetogen stillevens. In zijn stillevens verwerkte hij veel autobiografische elementen. Ook maakte hij portretten van familie en vrienden. De teruggetrokken kunstenaar stelde zijn werk echter zelden tentoon.

Piet Meiners, Stilleven met sojakruikje en immortellen, doek, collectie Groninger museum.

Hij leed aan depressies, waardoor hij soms maandenlang niet aan het werk was. Het tij keerde toen hij door zijn vrienden werd ondergebracht op Ewijckshoeve, het buitenverblijf van de familie van bevriende kunstschilder Willem Witsen. Dankzij kunstcriticus Hendrik Petrus Bremmer kreeg Meiners vervolgens een grote solotentoonstelling in de Rotterdamse Kunstkring. De kunstcritici spraken over zijn originele stijl en hij verkocht niet minder dan 25 schilderijen.

De schuwe man bloeide op door dit plotselinge succes. Zijn geluk zou echter niet lang duren. Nog geen half jaar later, in oktober, fietste hij na een cafébezoek tegen een boom. Hij kwam met zijn hoofd in de modder terecht en stikte.

Piet Meiners – Een vergeten kunstenaar, t/m 20 mei in Museum Jan Cunen, Oss

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share