Geen categorie

Expositie Diane Arbus in Foam groot succes

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

A young man in curlers at home on West 20th Street NYC 1966 C The Estate of Diane Arbus.

De overzichtstentoonstelling van Diane Arbus in Foam heeft sinds de opening, eind oktober, al ruim 40.000 bezoekers getrokken. Dat maakte het fotomuseum vandaag bekend. Het gehele pand, waar normaal meerdere tentoonstellingen naast elkaar te zien zijn, is voor het werk van Arbus ingericht.

Diane Arbus (1923-1971) is vooral bekend door haar portretten van reuzen, freaks, nudisten, middenklassengezinnen en excentriekelingen. Maar ook fotografeerde ze eenzaamheid en ouderdom, het menselijk lichaam in al zijn facetten, echtparen en het Amerika van de jaren zestig.

De Amerikaanse fotografe wordt beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het soort zelfreflecterende, maatschappijkritische en sociaal documentairefotografie dat Robert Frank in de jaren ’50 had uitgevonden. Haar portretten die voortkwamen uit haar fascinatie voor ‘de donkere kant’ van de maatschappij zijn inmiddels legendarisch.

In Arbus’ eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland presenteert Foam een selectie van bijna 200 werken, afkomstig uit museum- en privécollecties. Behalve haar bekendste beelden zijn ook andere, minder bekende en vrijwel nooit eerder gepubliceerd werken te zien. In het museum is ook een uitgebreid Study Centre ingericht, waar de bezoeker biografisch materiaal, dagboeknotities, correspondentie, contactsheets , camera’s en talloze objecten uit Arbus’ nalatenschap kan bestuderen.

Dit retrospectief was slechts te zien in vier Europese musea. Foam is de laatste plek waar deze de tentoonstelling te zien zal zijn. De tentoonstelling Diane Arbusis nog te zien t/m 13 januari 2013.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share