Geen categorie

Verzwegen verhalen in Verzetsmuseum Amsterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Verzetsmuseum Amsterdam besteedt vanaf 20 december aandacht aan de Nederlandse voormalige dienstplichtige militairen die vrijwillig gehoor gaven aan de oproep in 1943 terug te keren in Duits krijgsgevangenschap. Bij hun terugkeer in Nederland na de oorlog werd deze groep bepaald niet met open armen ontvangen. Ex-krijgsgevangenen hebben daarom zelden of nooit meer over die tijd gesproken.

Aquarel van Bob Entrop sr.: Krijgsgevangenenkamp Mühlberg aan de Elbe.

Op 15 mei 1940 capituleerde Nederland, vijf dagen na de inval door nazi-Duitsland. In juni mochten Nederlandse krijgsgevangenen terugkeren naar huis. Eind april 1943 maakten de Duitsers echter bekend dat voormalig dienstplichtige militairen van het Nederlandse leger opnieuw krijgsgevangen zouden worden gemaakt. De ex-militairen stonden voor de keuze zich te melden en naar Duitsland te gaan of onder te duiken. Van de ongeveer 240.000 ex-militairen die werden opgeroepen, kwamen er uiteindelijk ongeveer 11.000 in krijgsgevangenschap terecht.

In de tentoonstelling Prikkeldraad, een productie van Muzee Scheveningen, staan de ervaringen centraal van twee voormalig krijgsgevangenen: Bob Entrop sr. en Joop Mulder. Zij schreven hierover het boek Prikkeldraad, dat in 1946 verscheen. Er zijn ook interviewfragmenten te zien van andere ex-militairen die in Duits krijgsgevangenschap zijn geweest. Zij vertellen over hun motieven en ervaringen. De expositie is te zien van 20 december 2012 tot en met 21 april 2013.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share