Geen categorie

Wilhelmina’s laatste jaren op Het Loo

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Japon van Wilhelmina. Foto: Paleis Het Loo.

Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat koningin Wilhelmina overleed, op 82-jarige leeftijd. Daarom opent in Paleis Het Loo de tentoonstelling Wilhelmina’s Levensavond; de stille jaren op Het Loo.

Na haar troonsafstand in 1948 trok Wilhelmina zich terug op het door haar zo geliefde Paleis Het Loo. Tot haar dood bewoonde ze er enkele bescheiden kamers, ver verwijderd van de officiële paleisvertrekken. Foto’s en filmbeelden, kleding, schilderijen en voorwerpen schetsen een beeld van de laatste levensjaren van de oud-koningin.

Toen ze geen koningin meer was, wilde ze als ‘gewone’ burger door het leven gaan en zoals veel gewone burgers fietste ze. De fiets waarop ze de korte afstand naar haar tandarts aflegde, maakt deel uit van de expositie. Ook haar menwagentje, van waaruit ze tot op hoge leeftijd paarden mende in de bosrijke omgeving van Het Loo, is er te bewonderen. In de Stallen staan Wilhelmina’s witte lijkkoets en haar schilderwagen opgesteld.

In de Westvleugel van het paleis zijn kleding, meubelen en voorwerpen bijeengebracht uit de kamers die zij bewoonde. Wilhelmina’s draagstoel en looprekje zijn getuigenissen van een ouder wordende dame. Unieke, veelal nog nooit eerder vertoonde filmbeelden, ook in kleur, illustreren haar laatste jaren op Het Loo.

Wilhelmina’s Levensavond; de stille jaren op Het Loo, t/m 7 april 2013 in Paleis Het Loo, Apeldoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share